Novi mirovni plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

NOVI mirovni plan koji bi trebao donijeti toliko željeni mir Bliskom istoku bit će u središtu dvaju summita koji će se u utorak i srijedu održati u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheiku te u jordanskoj Aqabi.

Izraelski i palestinski čelnici pokušat će uz pomoć Egipćana, Jordanaca i Amerikanaca postići dogovor i prihvatiti nove mirovne smjernice.

Tzv. "kvartet" (SAD, EU, Rusija, UN) 30. su travnja Izraelcima i Palestincima predstavili nove mirovne smjernice koje bi trebale dovesti do mira na Bliskom istoku, a čiji je glavni cilj miran suživot dviju država, Izraela i Palestine.

U mirovnim smjernicama navode se faze provedbe mirovnog plana s potanko izrađenim vremenskim okvirima, kako bi se ostvario napredak kroz recipročne korake koje će obje strane - Izraelci i Palestinci - činiti na političkom, sigurnosnom, gospodarskom i humanitarnom planu pod okriljem "kvarteta".

"Cilj je konačno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba do 2005. godine", kaže se u novom mirovnom prijedlogu.

Međunarodni čimbenici ističu da će se rješenje izraelsko-palestinskog sukoba uz stvaranje palestinske države moći ostvariti samo ako "prestanu nasilje i terorizam", i kad će palestinski narod imati vodstvo koje će odlučno djelovati protiv terorizma i biti u stanju uspostaviti demokraciju na osnovi tolerancije i slobode, te kada Izrael pokaže spremnost učiniti ono što je potrebno za uspostavu demokratske palestinske države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvartet također očekuje da će usvajanjem ovog mirovnog plana, osmišljenog na temelju Madridske konferencije te brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, stvoriti i osnove za rješenje sirijsko-izraelskog i libanonsko-izraelskog pitanja.

U prvoj fazi, čiji je cilj okončanje terorizma i nasilja, Palestinci bi trebali poduzeti sve što je u njihovoj moći da prekinu terorizam, te provesti političke reforme koje će društvo pripremiti za proglašenje države, uključujući i donošenje palestinskog ustava te organiziranje slobodnih i transparentnih izbora. Izrael bi sa svoje strane trebao poduzeti sve potrebne korake koji će pridonijeti normalizaciji života palestinskog stanovništva i povući se s palestinskih područja okupiranih nakon 28. rujna 2000. godine, kada je počela nova palestinska intifada.

Tijekom ove faze, palestinsko bi vodstvo trebalo objaviti izjavu u kojoj se ističe pravo Izraela da živi u miru i sigurnosti, te pozvati na prestanak terorističkog djelovanja protiv Izraela. Izraelci bi sa svoje strane trebali objaviti izjavu u kojoj će se obvezati na priznanje suverene palestinske države.

U drugoj fazi, u tzv. prijelaznom razdoblju koje bi trajalo od lipnja do prosinca 2003. godine, svi bi napori trebali biti usmjereni ka stvaranju nezavisne palestinske države s privremenim granicama i atributima suverenosti, na temelju novog palestinskog ustava. Kvartet bi tijekom te faze trebao organizirati i međunarodnu konferenciju uz sudjelovanje svih arapskih država i Izraela, a od arapskih se zemalja očekuje da ponovno uspostave svoje veze s Izraelom koje su imali prije intifade.

Treća faza (2004-2005. godina) predviđa postizanje sporazuma o trajnom rješenju i kraj izraelsko-palestinskog sukoba. Trajni mirovni sporazum trebao bi riješiti neka od najtežih pitanja mirovnog procesa a to su pitanje granica, status Jeruzalema, povratak izbjeglica, budućnost židovskih naselja na palestinskim područjima, te pružiti napredak za rješenje otvorenih pitanja između Izraela i Libanona, te Izraela i Sirije. U konačnoj fazi, kvartet očekuje da sve arapske zemlje prihvate održavanje punih, normalnih odnosa s Izraelom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara