Novozelandski imam za pokolj u džamiji optužio Židove

Novozelandski imam za pokolj u džamiji optužio Židove
Screenshot: Twitter/David Cumin

NA PROSVJEDU protiv rasizma i u uspomenu na žrtve terorističkog napada na dvije džamije na Novom Zelandu, lider jedne novozelandske džamije iskoristio je prigodu da za pokolj javno okrivi - Židove.

"Zaista želim reći jednu stvar danas. Mislite li da je ovaj tip bio sam... Želim vas pitati, odakle je on dobio financijska sredstva? Neću birati riječi, stojim ovdje danas pred vama i kažem da imam vrlo, vrlo snažnu sumnju da je neka grupa bila iza njega i ne bojim se reći da osjećam da je Mossad stajao iza ovoga", rekao je u subotu pred okupljenima lider novozelandske džamije Mt Roskill Masjid E Umar, Ahmed Bhamji.

Mossad je izraelska obavještajna služba koja je u antisemitskim teorijama zavjere omiljena babaroga i krivac za raznorazne zločine diljem svijeta.

Prosvjed je, inače, održan u Aucklandu pod motom "Love Aotearoa Hate Racism" - Aotearoa je maorsko ime za Novi Zeland. Istog dana održani su prosvjedi protiv rasizma diljem Novog Zelanda na kojima su se okupile tisuće ljudi. Pokolj u Christchurchu, u kojem je u dvije džamije ubijeno 50 muslimanskih vjernika, izvršio je Australac koji se deklarirao kao fašist koji se bori protiv "bjelačkog genocida".

>> Je li premijerka Novog Zelanda u borbi protiv mržnje otišla u drugu krajnost?

Osim Mossada, imamu su krive i "cionističke tvrtke" koje su "financirale" terorista

Dotični imam, koji očito ne misli da i antisemitizam spada u rasizam, otišao je još dalje i uz Mossad okrivio i "cionističke tvrtke". "Ne samo oni, tu su i neke tvrtke, cionističke tvrtke koje su iza njega. I definitivno mislim da istrage moraju proučiti odakle je dobio novac da kupi sve puške, odakle je dobio novac da živi ovdje dvije godine?" upitao se ovaj muslimanski lider, dok okupljeni oko njega ni jednom riječju ne izražavaju neslaganje, kao što se može vidjeti na snimci koja je u međuvremenu objavljena. 

Da stvar bude još gora, umjesto osporavanja, Bhamji je naišao na odobravanje iz publike. "To je istina! Izrael je iza toga! To je točno!" poviknuo je jedan od prosvjednika.

Snimka skandaloznog ispada brzo se proširila društvenim mrežama i izazvala zgražanje u židovskoj zajednici Novog Zelanda, ali i šire. 

"Nevjerojatno da je lider (muslimanske) zajednice besramno okrivio Izrael za teroristički napad u Christchurchu ispred tisuću ljudi, jedan od okupljenih se glasno složio, a nitko nije bio tu da ospori teoriju zavjere. Podržavaju li organizatori ili Federacija islamskih udruženja Novog Zelanda ovaj zapaljivi govor mržnje?" napisao je David Cumin iz Aucklanda na Twitteru.

"Ne suzbijate rasizam tako što raspačavate još rasizma"

"Izgleda da nije očito da ne suzbijate rasizam, mržnju i teorije zavjera tako što raspačavate još rasizma, mržnje i teorija zavjera. Jednostavno nema opravdanja za ovo", komentirala je Juliet Moses, glasnogovornica Novozelandskog židovskog vijeća.

Novozelandski portal Newshub koji je izvijestio o ovom skandalu, kontaktirao je i Bhamjija koji im je dao do znanja da ne priznaje - ili ne shvaća - da je njegova neutemeljena optužba govor mržnje prema Židovima.

"Mossad se bavi svim ovim stvarima. Kad govorim o Mossadu, zašto bi Židovi bili uznemireni oko toga? Dajte mi odgovor", upitao se Bhamji. 

"Teorije zavjera - posebno ideja da su Židovi (bilo kroz židovsku državu ili drukčije) zloćudna sila koja kontrolira svijet - sama su srž antisemitizma", rekla je Moses za Newshub i dodala kako su organizatori prosvjeda morali izraziti jasno i glasno neslaganje s Bhamjijem.

"Moramo prozvati takav govor mržnje, bez obzira na izvor, metu i okolnosti, čak i kad nije politički oportuno to napraviti", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara