O statusu Kosova nema dogovora ni nakon trodnevnih pregovora

NA kraju trodnevnih pregovora o statusu Kosova održanim u Beču, nije došlo do dogovora između dvije suprotstavljene strane, srpske i kosovskih Albanaca, prenose riječi kosovskog predsjednika Fatmira Sejdia svjetske agencije.

Sejdiu je rekao da mu je žao što mora reći da nije postignut sporazum sa Srbijom.

"Neovisnost Kosova početak je i kraj procesa za narod Kosova. Ne možemo reći točno kada će neovisnost biti proglašena, ali bit će vrlo brzo," rekao je Sejdiu.

Budući premijer Kosova Hashim Thaqi koji je pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima ponovio je već više puta izrečen stav. "Razgovori između Srba i kosovskih Albanaca završavaju danas, ali mi ćemo poštivati kalendar do 10. prosinca," rekao je Thaqi.  Iza tog roka, koji je UN postavio kao rok za kraj pregovora, kosovski Albanci najavljuju jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Srbija će poništiti svaku odluku o mogućoj neovisnosti Kosova

Srpski predsjednik Boris Tadić danas je izjavio da će Srbija poništiti svaku odluku o mogućoj neovisnosti Kosova.

"Koristit ćemo se svim zakonskim i diplomatskim mjerama kako bismo poništili takvu odluku", rekao je Tadić, pritom obećavši da će se Beograd suzdržati od svakog nasilja. Ponovio je srpski stav da oni priznaju samo rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine kojom se Srbiji priznaje teritorijalni integritet i njezin suverenitet nad Kosovom.

Srpski čelnici su nudili različite oblike široke autonomije, ali bi Kosovo ostalo unutar srpskih granica. No, predstavnici Kosova ne žele pristati na ništa manje od Kosova. Sinoć je srpski ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić, rekao da do dogovora ne može doći jer kosovski Albanci misle da im je nezavisnost zajamčena. Srbi žele da se progovori nastave, ali predstavnici kosovskih Albanaca ne žele za to ni čuti.

 Kosovski Srbi najavljuju građanski neposluh i otpor ukoliko Kosovo proglasi neovisnost, javljaju srpski izvori sa sjevera Kosova.

"Na svaku njihovu odluku odgovorit ćemo našom odlukom i to u suglasnosti s našom državom, s političkim snagama i institucijama", rekao je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović i dodao kako misli da do jednostranog proglašenja neovisnosti ipak neće doći.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara