Obama prošao liječnički pregled: Američki predsjednik previše puši i ima previsok kolesterol

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je na isteku prve godine svojeg mandata uspješno prošao liječnički pregled koji je, prema izjavama iz Bijele kuće, pokazao da je prvi čovjek SAD-a odličnoga zdravlja, no muče ga dva problema – cigarete i kolesterol.

Liječnički tim koji je pregledao Obamu konstatirao je da se 48-godišnji američki predsjednik nije odrekao loše navike pušenja, da koristi lijekove protiv upale tetiva lijevog koljena i da mu je nužno potrebna dijetna prehrana kako bi smanjio povišeni kolesterol, no da je, generalno gledajući, u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji.

Liječnički je pregled Obama obvezan proći kao vrhovni zapovjednik američke vojske, a službeni liječnik Bijele kuće, mornarički kapetan Jeffrey Kuhlman, uputio ga je da hitno prekine s pušenjem, prilagodi prehranu kako bi snizio kolesterol te da se ponovno javi na pregled u kolovozu 2011. godine, kada napuni 50 godina.

Obama je još u lipnju prošle godine na jednoj konferenciji za novinare priznao da se nije odrekao cigareta, te da redovno žvače antinikotinsku gumu za žvakanje kako bi suzbio želju za cigaretama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara