Novi Trumpov neuspjeh: Obamacare opet nije ukinut zbog neslaganja među republikancima

Novi Trumpov neuspjeh: Obamacare opet nije ukinut zbog neslaganja među republikancima
Foto: Hina
 
OSAM mjeseci pošto su u Washingtonu preuzeli svu vlast, republikanci u utorak nisu htjeli ukinuti zakon o zdravstvenom osiguranju Baracka Obame zbog nedostatka konsenzusa o zamjeni demokratskog zakona.
 
Predsjednik Donald Trump je na sebe preuzeo to obećanje iz republikanske kampanje koje se od 2010. ponavlja na svakim izborima. Proljetos, ljetos i ponovo jesenas pozvao je partnere u većini da prevladaju razlike i prihvate reformu, kakva god bila, kako bi mogao reći biračima da je ispunio obećanje.
 
Milijuni Amerikanaca bi ostali bez zdravstvenog osiguranja
 
No, umjereni republikanci nisu htjeli poduprijeti ukidanje zakona zbog kojeg bi milijuni Amerikanaca ostali bez zdravstvenog osiguranja. Oni konzervativniji su odbili različite inačice republikanskog plana zbog toga što ne ukidaju Obamacare u cijelosti. 
 
Nakon tjedana zakulisnih pregovora kako bi se obnovio pokušaj, većina je u utorak službeno odustala, nekoliko dana prije krajnjeg roka, 30. rujna, kraja proračunske godine.
 
"Budući da nemamo glasova, odlučili smo odgoditi glasovanje", rekao je jedan od dvojice promicatelja reforme, senator Bill Cassidy.  "Uspjet ćemo u tome jednoga dana", rekao je onaj drugi, njegov kolega Lindsey Graham.
 
Trump: Vrlo smo razočarani nekim takozvanim republikancima
 
"Veoma smo razočarani nekim takozvanim republikancima" koji nisu poduprli nacrt zakona, rekao je u utorak Donald Trump.
 
Vođa većine u Senatu, Mitch McConnell rekao je da je sada prioritet reforma poreznog sustava, koju su obećali provesti do kraja godine a koja kasni. Njezina okvirna načela obznanit će se u srijedu.
 
Neuspjeh je to republikanske stranke, jednako koliko i Donalda Trumpa. Za prvu je ukidanje Obamina zakona bio slogan pod kojim je sedam godina pokušavala ujediniti stranku, ali nije bila kadra osmisliti sustav kojim bi ga zamijenila.
 
Demokratska oporba nudi suradnju s republikancima
 
Što se pak tiče milijardera, ovime se pokazalo da je njegov utjecaj na Kongres ograničen.
 
Troje pobunjenih republikanaca usprotivili su se iz različitih razloga. John McCain je ocijenio da je nacrt zakona sklepan na brzinu, konzervativac Rand Paul ga je nazvao odveć sramežljivim, a umjerena senatorica Mainea, Susan Collins rekla je da je okrutan za najsiromašnije kojima bi liječenje bilo još nedostupnije.
 
Demokratska oporba nudi suradnju republikancima kako bi "popravili" Obamacare koji je manjem dijelu stanovništva donio poskupljenje zdravstvenih usluga. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara