Obilježava se blagdan Svih svetih: "Sjećamo se onih koje smo voljeli ili još uvijek volimo"

Obilježava se blagdan Svih svetih: "Sjećamo se onih koje smo voljeli ili još uvijek volimo"

Foto: FaH, Zagreb.hr

BLAGDAN je Svih svetih, dan kada se posjećuju groblja i pale svijeće za sve svece, ali i sve one, koji više nisu s nama.

Povodom blagdana misu je na zagrebačkom groblju Mirogoj održao pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

> Pozaić na Mirogoju: Kulturalna revolucija i zločinačka ideologija trenutačnog režima razaraju obitelj!

Crkva spomen na mrtve slavi od samih početaka kršćanstva, dok se spomen na svete mučenike obilježava od 4. stoljeća. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom rastao, u 9. stoljeću uveden je blagdan Svih svetih.

"Bili oni kanonizirani ili ne kanonizirani sveci, anonimni, sve njih mi slavimo jednom godišnje na blagdan Svih Svetih. Dakle slavimo sve one koji su u zajedništvu s Bogom postigli slavu koju im je on udijelio", otkriva teolog Adalbert Rebić.

Svi Sveti prethode Dušnom danu kojega se često poistovjećuje. Rebić kaže kako to nije loše: "To je jako dobro jer time kršćani nekako povezuju spomen na svoje mrtve kao već na osobe koje su proslavljene, koje su na neki način postigle taj stupanj svetosti u božjem svijetu, pa makar te osobe ne bile od nikoga kanonizirane", pojašnjava Rebić.

Onaj svjetovni dio blagdana odnosi se na običaje koji se vežu uz posjet grobu. Cvijeće i svijeće osim simbolike postali su i komercijalna činjenica. Evo što o ponudi u krizno vrijeme kažu Splićani: "Košarice vam budu od 30 kuna nadalje. Baš ispod cijene. Ima buketa po 20, pitari po 35-40. Pitara ima isto od 20-50." Građani su uglavnom složni kako sjećanje na najmilije nema cijenu, kažu Đakovčani.

Stvaraju se gužve

Povodom blagdana Svih svetih mnogi Zagrepčani odlaze na gradska groblja pa su se tijekom dana u više navrata stvarale veće kolone.

O prometnoj situaciji nas je tijekom poslijepodneva izvijestio glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić. "Intenzivan je priljev putnika na linije prema gradskim grobljima, osobito u zoni Kaptola s kojeg se vozi prema Mirogoju, odnosno Krematoriju. Kolona, koja se kontinuirano kreće, proteže se središnjim gradskim trgom te Ilicom, a povremeno doseže do Frankopanske. U kolonama, ali također bez zaustavljanja, stiže se i do ukrcajnih koridora u Dubravi i Dupcu. Autobusi polaze gotovo svake minute".

ZET: Samo na izvanrednim linijama ZET je do podneva prevezao više od 60 tisuća putnika!

"Na liniji s Kaptola prema Mirogoju promet su usporavala vozila na područjima ograničenog prometa, zbog čega je povremeno, unatoč velikom broju autobusa, protočnost prometa bila smanjena. U koordinaciji s resornim Gradskim uredom i Policijom dionicu od Medveščaka do Gupčeve zvijezde ZET je premostio Grškovićevom pa se vozi brže. Kolona putnika je smanjena do Trga bana Josipa Jelačića i neprestano se kreće", izvijestili su iz ZET-a oko 13 sati.

ZET angažirao dodatnih 227 vozača

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih u Zagrebu vladaju uobičajene gužve prema gradskim grobljima. U red za besplatne autobuse koji sa Kaptola voze na Mirogoj čeka se već od Frankopanske ulice. "Nije nikada do sada bila ovakva gužva. Svake godine je sve u redu. Veliki je red, ali se brzo dođe", rekla nam je jedna Zagrepčanka čekajući autobus.

Unatoč gužvi u centru grada, ali i na ulazu u groblja javni prijevoz funkcionira dobro, autobusi su besplatni, a i ne čeka se dugo, potvrdio je za Media servis direktor ZET-a Dubravko Baričević. "Ima nekih sitnih problema jer je veliki broj taksija i osobnih vozila, ali posao će, kao i svake godine, biti odrađen onako kako građani to od nas očekuju", rekao je Baričević.

ZET je i ove godine pojačao autobusne linije, da se izbjegne gužva u špici, koja je bila najjača oko podneva, a očekuje se još jedan val poslije podne poslije ručka. "Angažirali smo dovoljan broj vozila. Samo na ovom groblju ide 24 do 28, ovisno o prilici. Sve skupa smo angažirali 97 vozila i 227 vozača više nego inače. Danas vozi 865 vozača kako bi to sve odradili onako kako treba".

A da sa prijevozom sve funkcionira uvjerio se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji se je jutros nakon polaganja vijenaca provozao autobusom do Mirogoja. Bandić je još jednom pozvao građane da se ovih dana sjete svojih najmilijih. "Danas smo svi u posebnim osjećajima. Na Dan mrtvih se sjetimo svih onih koji su zadužili naš grad i našu zemlju s jedne strane, odnosno naših najmilijih s druge", rekao je Bandić.

Državna i stranačka izaslanstva na MirogojuTekst se nastavlja ispod oglasa
U povodu blagdana Svih svetih državna i stranačka izaslanstva obišla su zagrebačko groblje Mirogoj. Počast poginulima i umrlima odali su predsjednik Sabora Josip Leko i izaslanik premijera, ministar branitelja Predrag Matić kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te razna stranačka izaslanstva. "To je dio tradicije", poručio je Leko.

"1.11. se sjetimo onih koji su nas zadužili u povijesti i sjetimo se onih koje smo voljeli ili još uvijek volimo. To obilježavamo na tradicionalni način", poručio je Leko.

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, zajedno s državnim izaslanstvom na čelu s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom položilo je vijence i zapalilo svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj i na Krematoriju kod spomen obilježja Zid boli, uz središnji križ u Aleji branitelja, kod središnjeg križa na Mirogoju, na grobnicu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod Kenotafa na Krematoriju.

Nakon toga, već tradicionalno, gradonačelnik Bandić sa suradnicima, vožnjom autobusom na relaciji Kaptol - Mirogoj, provjerio je funkcioniranje besplatnih linija javnog prijevoza. Na kraju obilaska, gradonačelnik je pohvalio sve sudionike organizacije prometa u povodu blagdana Svih Svetih, a sugrađane koji u sve većem broju kreću put groblja, zamolio za strpljenje kako bi "dan kada se sjećamo najmilijih i pohodimo njihova posljednja počivališta i ove godine protekao mirno i dostojanstveno kako i priliči našem Zagrebu".

Veliki broj Vukovaraca danas pohodi mjesto masovne grobnice na Ovčari

Vukovarska groblja od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji na današnji blagdan Svih svetih, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove, odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima.

Među najposjećenijima je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, na kojem se pokapaju u Domovinskom ratu poginuli ili nakon rata umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji.

Po podacima Ministarstva branitelja, na tome su groblju pokopani posmrtni ostaci 413 poginulih hrvatskih branitelja, 306 civilnih žrtava iz Domovinskog rata, 115 umrlih hrvatskih ratnih vojnih invalida, jednog umrlog branitelja te 45 članova obitelji poginulih branitelja.

Veliki broj Vukovaraca danas pohodi i mjesto masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice, nakon što je dan ranije slomljena obrana Vukovara, a u grad ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

U tišini zastanu, zapale svijeću i polože cvijeće, prisjećajući se svih onih koji su 1991. godine u Vukovaru izgubili živote u agresiji na hrvatski grad-heroj.

Blagdanom Svih svetih i sutrašnjim Dušnim danom, za građane Vukovara započinje niz dana u kojima će se s boli prisjećati stradanja kroz koja su prošli u jesen 1991. godine, a koja su svoju kulminaciju doživjela 18., 19. i 20. studenoga, padom obrane Vukovara i ulaskom u grad agresorskih snaga.

U Vinkovcima položeni vijenci kod spomenika žrtvama komunističkog terora


Izaslanstva Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije danas su položila vijence i zapalila svijeće podno spomenika žrtvama komunističkog terora, nedaleko od bivše Kumanove ciglane u vinkovačkoj četvrti Slavoniji, u spomen na žrtve ubijene u Vinkovcima nakon završetka Drugoga svjetskog rata sredinom travnja 1945. godine.

Vijence su položili i svijeće zapalili u ime Grada Vinkovaca gradonačelnik Mladen Karlić, a Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić, te izaslanstva Povijesnog i športskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci i Udruge "Vinkovački šokački rodovi".

Na području Kumanove ciglane pobijeno je oko 40 uglednih Vinkovčana nakon što su u travnju 1945. godine u grad ušli partizani 38. makedonske i 21. srpske divizije. U spomen na njihovu žrtvu, osim na obljetnicu stradanja, tradicionalno se polažu vijenci i pale svijeće i na blagdan Svih svetih.

Prema procjeni gradskih vlasti, na području Vinkovaca ima oko 15 grobišta žrtava komunističkog terora nakon Drugoga svjetskog rata.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara