Obilježen dan zrakoplovne jedinice specijalne policije MUP-a

DAN zrakoplovne jedinice specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) danas je prvi put svečano obilježen na aerodromu Lučko.

Svečanom postrojavanju jedinice, aero mitingu i pokaznoj vježbi specijalne policije nazočili su ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, ravnatelj Policije Ranko Ostojić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić i izaslanik Predsjednika Republike Robert Barić.

Čestitajući pripadnicima jedinice njihovu obljetnicu Lučin je istaknuo kako je riječ o jedinici koja je primjer za to kako se može uspješno funkcionirati i izvršavati sve zadaće zahvaljujući organiziranosti i sposobnosti.

Ministar Lučin najavio je obnovu zrakoplovne flote i istaknuo kako će pripadnici jedinice specijalne policije iduće godine letjeti u novoj generaciji helikoptera.

Iako zrakoplovna jedinica postoji 35 godina, njezin se dan obilježava u spomen na 17. kolovoza 1990. kada su na početku Domovinskog rata tri helikoptera MUP-a, koji su iz Policijske akademije sa specijalcima krenula prema Kninu u deblokadu prometnica, presrela i prisilila na slijetanje u Ogulinu dva MIG-a JNA (Jugoslavenske narodne armije).

Šef pilota Dorijan Vrbanac rekao je da je od toga dana pa tijekom cijelog Domovinskog rata zrakoplovna jedinica aktivni sudionik oslobađanja Hrvatske - njezini su pripadnici prevezli stotine ranjenika, spasili mnoge živote, prevezli stotine tona sanitetskog materijala, hrane i streljiva. Tijekom rata jedinica nije imala ljudskih gubitaka, već samo gubitke u tehnici.

Zrakoplovnu jedinicu čini 16 pilota i 13 zrakoplovnih tehničara, a danas raspolaže s pet helikoptera prosječne starosti 25 godina koji unatoč tomu svakodnevno lete, gotovo bez zastoja zahvaljujući znanju i zalaganju tehničkoga i letačkoga osoblja, rekao je Vrbanac.

Istaknuo je kako očekuju da će se u sklopu modernizacije policije zrakoplovna jedinica opremiti helikopterima nove generacije i time postati još učinkovitija. Jedinica je osposobljena za izvršavanje svih letačkih zadaća - od prijevoza osoba, medicinskih letova, letova noću do svih onih letova vezanih za policijske aktivnosti - nadzor prometa i državne granice, potrage, pretraživanje terena, ali i izvršavanje najsloženijih zadaća spašavanja u planinama i na moru.

Tridesetjednom djelatniku zrakoplovne jedinice uručene su plakete specijalne policije i zahvalnice za osobit doprinos u radu zrakoplovne jedinice. Posebna nagrada uručena je prvom pilotu i prvom zapovjedniku Branku Šuleku te ratnom zapovjedniku jedinice Mladenu Veseliću. Dvadesettrojica bivših djelatnika te jedinice te ministarstva obrane i prometa te Hrvatske gorske služba spašavanja dobila su zahvale za pomoć i potporu u radu zrakoplovne jedinice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara