Policajci dobili priručnik kako postupati u određenim situacijama

U NAKLADI MUP-a i Policijske akademije danas je predstavljen "Policijski priručnik" koji obuhvaća osnovna i najčešća policijska postupanja i situacije u obavljanju svakodnevnog posla, a koja još ne spadaju u istrage kaznenih djela.

Priručnik je prilagođen potrebama policijske prakse, a na 272 stranice obuhvaća sedam poglavlja - policijske ovlasti, komuniciranje policijskih službenika s građanima, suočavanje s nasiljem, postupanje policije u nekim konkretnim situacijama, postupanje prema osobama kojima je potrebna posebna zaštita, sigurnost policajaca i etički standardi.

Na predstavljanju priručnika u Hrvatskom novinarskom domu, ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da je iskustvo pokazalo kako do zlouporaba i prekoračenja policijskih ovlasti uglavnom dolazi zbog nepoznavanja propisa i nedovoljne edukacije, a što se želi ispraviti ovim priručnikom.

U zadnje dvije godine policija je primijenila sredstva prisile u oko dvije tisuće slučajeva, od čega je u desetak došlo do prekoračenja ovlasti, dodao je Lučin, istaknuvši da je priručnik sastavni dio projekta Policija u zajednici, kojim se želi policiju pretvoriti u stvarni servis građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lučinova zamjenica i autorica knjige Irena Cajner Mraović kazala je da policajci, osim dobrog poznavanja zakonskih propisa, moraju dobro baratati vještinama socijalnog komuniciranja, posebno u stresnim situacijama.

Takve se vještine, poput obavještavanja obitelji o smrti njihova člana, komunikacije s osobom koja prijeti samoubojstvom, s nasilnicima i slično, navode upravo u ovom priručniku, dodala je.

O priručniku su govorili i predsjednik HHO-a Žarko Puhovski, dekan Pravnog fakulteta Davor Krapac i savjetnik za policijske poslove Misije OESS-a u Zagrebu David Hancock, izrazivši uvjerenje da će priručnik pomoći policajcima u njihovu radu, a time i povećati sigurnost građana.

Najavljeno je da će se u posebnim priručnicima obraditi policijsko postupanje u istragama kaznenih djela, kao i specifična postupanja prometne, granične, interventne, specijalne, pomorske i aerodromske policije, te operativno-komunikacijskog centra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara