obilježena 12. obljetnica oslobođenja lipika

Polaganjem vijenaca, svetom misom u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog te svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, Poglavarstva, u nazočnosti sudionika vojnoredarstvene akcije "Orade", danas su Lipičani obilježili 12. obljetnicu oslobođenja grada i okolice.

Govoreći na svečanoj sjednici o oslobođenju Lipika, zapovjednik obrane grada pukovnik Stjepan Klasnić istaknuo je kako je vojno-redarstvena akcija "Orada" pokazala da su već u to vrijeme postrojbe Hrvatske vojske (HV) bile u stanju izvršiti i vrlo složene zadaće, kao što je to bilo oslobođenje Lipika.

U akciji su osim domaće 76. samostalne bojne sudjelovale specijalne postrojbe MUP-a i postrojbe HV-a iz Zagreba, Zaboka, Zaprešića, Križevaca, Bjelovara, Kutine, Varaždina i Čakovca, koje su od 9 do 14 sati 6. prosinca 1991. u cijelosti oslobodile grad s okolnim naseljima i prometnicama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši da je u tijeku srpske agresije u gradu uništeno više od 90 posto objekata, gradonačelnik Stjepan Horvat naglasio je da se do danas gospodarstvo uspješno obnovilo te da su uz pomoć države, međunarodnih udruga i europskih zemalja u Lipiku obnovili najveći dio komunalne infrastrukture.

"Nestrpljivo očekujemo početak obnove Zdravstveno-rekreacijskog centra, po kojemu je Lipik bio poznat u srednjoj i zapadnoj Europi", rekao je gradonačelnik Horvat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara