Objavljeni novi detalji uhićenja šefa Nissana

Objavljeni novi detalji uhićenja šefa Nissana
Foto: EPA

POJAVLJUJU se novi detalji i reakcije nakon uhićenja šefa automobilske kompanije Nissan, Carlosa Ghosna.

Japanski tužitelji uhitili su Ghosna u ponedjeljak zbog sumnje da je uz pomoć direktora Grega Kellyja tijekom pet godina, počevši od fiskalne 2010. godine, u službenim izvješćima navodio gotovo upola niže iznose naknada i bonusa od stvarno isplaćenih 10 milijardi jena (78 milijuna eura).

Tužba očekuje i Nissan?

Japanski poslovni dnevnik Nikkei izvijestio je u utorak da su Ghosnu u tom razdoblju isplaćene naknade vezane za cijenu dionica kompanije od oko četiri milijarde jena koje nisu prikazane u Nissanovim financijskim izvješćima.

Nissan Motor pokušava uvjeriti javnost da je Ghosnova žrtva i namjerava ga sutra smijeniti. Francuski poslovni čelnik obavlja također dužnost predsjednika uprave i izvršnog direktora Renaulta i predsjednika uprave Mitsubishi Motors Corpa.

Danas je japanski list Asahi izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da i u Nissanu snose dio odgovornosti za krivotvorene podatke i da tužitelji razmatraju mogućnost podizanja optužnice protiv te kompanije.

U uredu japanskog državnog tužitelja nisu odmah bili spremni komentirati tu informaciju. U Nissanu je nisu željeli komentirati.

Ghosn i Kelly do sada nisu komentirali optužbe i Reuters nije uspio s njima stupiti u kontakt.

Još uvijek nije smijenjen

U međuvremenu je glasnogovornik japanske vlade izjavio da je savez francuske i japanskih kompanija "simbol francusko-japanskog industrijskog uspjeha i da će ga oni i dalje podupirati".

Francuski ministar financija Bruno Le Maire poručio je da Francuska i Japan žele konsolidaciju saveza Renaulta i Nissana, najavljujući za sutra razgovor s japanskim kolegom.

Nakon što je Le Maire jučer izjavio da Ghosn nije u poziciji da obavlja dužnost izvršnog direktora Renaulta, u kojem francuska država ima udio od 15 posto, kompanija je na tu dužnost privremeno imenovala poslovnog direktora i člana upravnog odbora Thierryja Bollorea.

Japan je objavio da je spreman poduprijeti stabilnost saveza francuskog proizvođača automobila Renaulta i japanskog Nisana nakon uhićenja čelnika Carlosa Ghosna i izvješća da se japanski tužitelji spremaju podići tužbu protiv japanske tvrtke.

Odbor Renaulta ipak nije smijenio Ghosna u očekivanju pojedinosti optužnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara