Uhićenom šefu Nissana prijeti otkaz

Uhićenom šefu Nissana prijeti otkaz
Foto: EPA

ČELNIK Nissana Carlos Ghosn vjerojatno će dobiti otkaz ovog tjedna nakon što je uhićen u Japanu zbog optužbi za financijske malverzacije, priopćila je tvrtka u ponedjeljak dok automobilska industrija svjedoči zapanjujućem padu jednog od najpoznatijih svjetskih poslovnih ljudi.

Uhićenje Ghosna i vjerojatan otkaz u Nissanu, kao i moguće otpuštanje iz Mitsubishija i Renaulta, šokiralo je automobilsku industriju u kojoj je on bio jako poštovan i uspješan i pripisivale su mu se zasluge za spašavanje velikih proizvođača automobila. 

Osim što je predsjednik Nissana, 64-godišnji Ghosn je izvršni direktor tvrtke Renault i vodi savez Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa.

Odbor Nissana sastat će se u četvrtak kako bi odlučio o njegovoj sudbini, a iz Mitsubishija navode kako će predložiti da ga se odmah otpusti s pozicije predsjedatelja partnerstva. Iz Renaulta su poručili kako će se odbor uskoro sastati, nakon uhićenja Ghosna zbog optužbi koje uključuju prikazivanje manjeg dohotka od stvarnog.

Previše ovlasti jednoj osobi

Na hitno organiziranoj tiskovnoj konferenciji, izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa izrazio je "očaj", ali i sugerirao da je Ghosn stekao previše moći i izbjegao pravi nadzor.

"Previše ovlasti dano je jednoj osobi u pogledu upravljanja", rekao je Saikawa novinarima u sjedištu Nissana u Yokohami.

"Moram reći da je ovo tamna strana razdoblja Ghosna koje je dulje trajalo."

Vijest o padu Ghosna neočekivano se pojavila u ponedjeljak navečer, a lokalni mediji su prvi izvijestili da su tužitelji ispitali Ghosna i pretražili urede u Nissanovom sjedištu. 

Ubrzo nakon toga, Nissan je naveo u priopćenju da su mjesecima istraživali Ghosna i direktora Grega Kellyja nakon izvješća zviždača.

"Ta dva gospodina su uhićena večeras", rekao je Saikawa na tiskovnoj konferenciji.

Dugogodišnji financijski prekršaji

Rekao je da je tvrtka razotkrila dugogodišnje financijske prekršaje, uključujući prikazivanje manjeg dohotka od stvarnog i korištenje tvrtkina novca za osobne potrebe.

Saikawa je iznio vrlo malo detalja o nepravilnostima i odbio je potvrditi da je Ghosn prikazivao 5 milijardi jena (oko 39 milijuna eura) manji prihod od stvarnog tijekom pet godina od 2011.

Rekao je kako istraga koja je u tijeku ograničava pojedinosti koje se mogu podijeliti pa je odbio reći jesu li u financijske malverzacije bili uključeni i drugi ljudi, navodeći samo: "Ova su dva gospodina glavni organizatori, to je sigurno."

Japanski sudski izvor rekao je AFP-u da se Ghosna može pritvoriti do 23 dana, ali bi vjerojatno ranije mogao biti oslobođen uz jamčevinu.

Vijest o njegovu uhićenju prouzročila je pad cijena dionica Renaulta za 8,43 posto na pariškoj burzi.

Urušavanje karijere

Očigledno urušavanje Ghosnove karijere postavlja pitanja o nastavku partnerstva triju automobilskih tvrtki. 

Saikawa je inzistirao na tome da "ovaj događaj neće utjecati na partnerstvo između tri entiteta", ali nije mogao dati pojedinosti o tome kako Renault i Mitsubishi planiraju odgovoriti na slučaj ili tko bi mogao zamijeniti Ghosna.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je kako će Pariz biti "izuzetno oprezan" oko stabilnosti Renaulta i tročlanog saveza nakon Ghosnova uhićenja. Francuska posjeduje 15 posto udjela u Renaultu.

Govoreći na marginama sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu, francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je kako će vlada "učiniti sve što je moguće kao zastupnik dioničara na Renaultovom odboru kako bi se osigurao operativni kontinuitet i stabilno upravljanje Renaulta".

Uhićenje je začuđujući preokret za Ghosna, koji je često slavljen zbog spašavanja propadajućih kompanija zbog čega je stekao nadimak "Ubojica Troškova" u Francuskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara