EKSPLOZIJA RAFINERIJE

Očaj u Brodu: "Najradije bih prodao sve, ali tko bi kupio kuću na buretu baruta"

Očaj u Brodu: "Najradije bih prodao sve, ali tko bi kupio kuću na buretu baruta"
Foto: Pixsell/Ivica Galović/123rf

OTKAKO je barun Rothschild početkom 20. stoljeća u Brodu sagradio rafineriju nafte, nekad jedinstveni, a sada podijeljeni grad živi pod prijetnjom tempirane bombe.

>> Je li rafinerija u Brodu eksplodirala zbog opasne ruske nafte?

>> Katastrofa u Brodu: Ovo nije prvi put da je gorio isti pogon u rafineriji

Dok je rafinerija bila nova, opasnost je bila manja, no posljednjih trideset godina u rafineriju nije uloženo ništa. Zamor materijala, zastarjela tehnologija i loša poslovna praksa predstavljaju stalnu prijetnju za stanovnike dvaju gradova. Bosanskog i Slavonskog Broda. Ovaj potonji, ne treba zaboraviti, prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima gotovo 60 tisuća stanovnika.

"Rafinerija je napravljena preko Save zalaganjem Ignjat Brlića, šogora Ivane Brlić Mažuranić. Izabrali su to mjesto jer je bilo izvan grada, a od baruna su uspjeli izvući novac da mostom spoji dvije obale Save i ujedini grad", kaže Zoran Grgić, sigurnosni analitičar i stanovnik Slavonskog Broda. Po njegovim riječima rafinerija u današnjem Bosanskom Brodu u vrijeme izgradnje je bila najmodernija na svijetu. Njena blizanka izgrađena je u Rijeci.

Grad koji živi pod stalnom prijetnjom

"Ne bih se začudio da su neki od šarafa koji su sinoć letjeli u zrak ugrađeni još u barunovo vrijeme", kaže Grgić. Ako se i ne šali, činjenica je da Slavonski Brod živi pod stalnom prijetnjom.

"Prvi put je rafinerija eksplodirala ranih osamdesetih. Tada je eksplodirao dio izomax postrojenja. Drugi put 1992. zbog borbenih djelovanja, treći put prije četiri godine, kad je došlo do zapaljenja na ventilatoru. Rafinerija se raspada i stalna je opasnost. Broj kvarova će progresivno rasti”, kaže Grgić. On je sinoć svjedočio i eksploziji na dijelu rafinerije. Eksploziji koja je zatresla cijeli Slavonski Brod.

"Izbilo nam je prozore, a onda su počeli padati neobično veliki komadi čađe"

"Prvo sam vidio bljesak, onda grmljavinu, a onda osjetio udar", kaže ribar Miro Matković. Njegovu kuću i rafineriju dijeli samo Sava.

"Izbilo nam je prozore, a onda je počela padati čađa. Veliki, neobično veliki komadi čađe", kaže Matković. Njegov brat u vrijeme eksplozije bio je u štaglju. Prasila mu se krmača.  A onda ga je zasulo staklo.

"Godinama nas truju, a sad je počelo i s eksplozijama"

"Mislio sam da mi se štagalj ruši na glavu", kaže. Ne plaši se života blizu rafinerije. No, to je samo hrabrost nakon što je frka prošla.

“Ovo je nevjerojatno. Već godinama nas truju, a sada je počelo i s eksplozijama. Molimo ih godinama da nešto naprave, ali njima je samo bitan novac, a ne sigurnost ljudi koji žive oko rafinerije. Bojim se za život svojih najbližih. Najradije bih iselio iz Broda i prodao sve, ali tko će kupiti nešto što stoji na buretu baruta”, kaže nam jedan zabrinuti stariji građanin. Tek je dobio unuka i nije mu svejedno u kakvom će okruženju odrastati.

Čak i kad nema incidenata poput sinoćnjeg, rafinerija truje Brođane. Zrak je zagađen. Brođani godinama prosvjeduju zbog toga. Prije nekoliko mjeseci zagađena im je i voda. Tvrde da je broj oboljelih od raka u Slavonskom Brodu veći nego bilo gdje u Hrvatskoj. No, bez obzira na to što građani Slavonskog Broda misle, novac zapravo nije razlog opstanka rafinerije.

"Osiguravaju svoje mjesto na kritičnom mjestu koje spaja Hrvatsku i BiH"

Akumulirani gubitak rafinerije iznosi više od 600 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 300 milijuna eura. Ruski vlasnik strpljivo pokriva gubitke držeći šapu na strateškom mjestu.

“Osiguravaju svoje mjesto na kritičnom mjestu koje spaja Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i drži pod kontrolom već kupljene sustave”, kaže Grgić kojemu je čudno da je rafinerija eksplodirala baš u trenutku kada Bosna i Hercegovina puca po šavovima zbog rezultata izbora, kada predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dolazi u Brod na pregovore o rješavanju zagađenja, a Hrvatsku tresu skandali.

“Odavno sam prestao vjerovati u slučajnosti, rafinerija jest stara i opasna, ali ne bih se čudio da je u pitanju sabotaža smišljena da skrene pažnju. Možda i sa zaključenja afere Borg i Plenković, koju je otkrio Index”, rekao je Grgić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara