OHR će suspendirati odluku o imenovanju Vlade FBiH

OHR (Ured visokoga predstavnika) susependirat će jučerašnju odluku Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH, a koji je jučer potvrdio imenovanje nove vlade tog entiteta. Vlada je sastavljena na temelju rezultata izbora održanih u listopadu 2006.

Kako javlja Dnevni avaz, iz OHR-a je jučer priopćeno kako će isti suspendirati  odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, uz obrazloženje da OHR izražava zabrinutost pokušajem manipulacije provjere kandidata za ministarske pozicije.

"Manipulacija je vidljivija time što je OHR već informirao vodstvo Federacije BiH kako je spreman danas objaviti rezultate procesa provjere kandidata", stoji u priopćenju.

U vladi čije je imenovanje jučer potvrdio Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, a koja ima 17 članova, uz SDA i Stranku za BiH su i oba HDZ-a: HDZ BiH i HDZ 1990., zbog čijeg je spora uspostava nove vlade tako dugo trajala.       

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je Nedžad Branković iz SDA, a potpredsjednik Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a BiH. Hrvatskim strankama pripala su ministarstva financija, pravosuđa, turizma, rada i poljoprivrede.

Kako nadalje javlja list, proces provjere kandidata uveden je u dogovoru s bosansko-hercegovačkim strankama kako bi se ojačao sustav kontrole vlasti i spriječila zloupotreba položaja. Predsjednica FBiH Borjana Krišto zahtijevala je da proces provjere nominiranih kandidata bude završen prije njihovog imenovanja.

Ministarska imenovanja ne mogu biti obavljena dok ne bude završen proces provjere, stav je OHR-a, a vremenska razlika između OHR-ove posvećenosti da završi ovaj proces i imenovanja Vlade Federacije BiH bila je stvar, kako piše list, "nekoliko dana".

Iz OHR-a smatraju kako "pokušaj ubrzanog imenovanja Vlade FBiH", nakon pet mjeseci odugovlačenja, nije prihvatljiv. Odgovor visokog predstavnika na ovakav potez očekuje se danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara