Opći štrajk: Danas Večernji list, sutra svi ostali mediji

Opći štrajk: Danas Večernji list, sutra svi ostali mediji

Teks i Foto: I. Ćimić

"DANAS će štrajkati Večernji list, no s obzirom da je riječ o slučaju koji nije izoliran samo u tom mediju već i svim ostalim novinskim redakcijima svi bi se trebali solidarizirati", naglasak je s današnje konferencije za novinare na kojoj su sudjelovali prvi čovjek hrvatske novinarske strukovne organizacije HND-a Zdenko Duka, Anton Filić, glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske za Večernji list, Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata novinara, Marina Šerić, predsjednica Ogranka HND Večernji list, Marinko Jurasić, predsjednik Redakcijskog vijeća Večernjeg lista kao i Mladenka Šarić, predsjednica Radničkog vijeća Večernjeg lista.

Zakon o medijima, umjesto Zakona o radu

Naime, danas je bilo riječ o teškom stanju u tom dnevnom listu koje je rezultiralo najavom štrajka djelatnika Večernjaka za 30. listopada. Kako se moglo čuti Uprava Večernjeg lista započela je anketu među novinarima tko će raditi, odnosno tko neće radit, a pritišće se honorarce da moraju raditi u slučaju štrajka s prijetnjom kako im je moguće otkazati suradnju u roku od pola sata.

Index je kao prvi medij u Hrvatskoj upozorio na teško stanje u tom Večernjem listu, a danas je gotovo svim predstavnicima medijskih kuća u Hrvatskoj ponovljeno kako Uprava žele novinare i druge zaposlenike izdvojiti iz tvrtke Večernji list u neke nove tvrtke. Ljude se prisiljava na potpisivanje ugovora u trajanju od tri mjeseca, honorarci su već godinama u zapostavljenom položaju u toj tvrtki kao i u ostalim u svim drugim medijima. Danas je tako naglašeno kako je nedopustivo da je država zapravo medijima omogućila da rade izvan zakona, posebice kada je riječ o honorarnim zaposlenicima. Štoviše, inspektorat pravnu situaciju tumači prema Zakonu o medijima umjesto prema Zakonu o radu.

Gore nego ikada

"Situacija je danas gora nego ikada", rekla je okupljenim novinarima Galić dodajući da riječ o nezadovoljstvu koje se godinama nagomilavalo te naglasila kako se na "lukav način" Uprava želi riješiti zaposlenika u tom mediju. Također rekla kako neki namjerno žele da se situacija u Večernjem listu prikaže kao borba frakcija, no to je samo želja uprave.

"Pozivam sve medije na solidarnost, jer napori naših kolega u Večernjem listu su za dobrobit svih nas", naglasio je Duka u obraćanju novinarima dodajući kako se stanje u Večernjaku može ocijeniti kao "kaotično". Prvi čovjek HND-a tako je rekao da sadašnja Uprava neće stati samo na tim otkazima nego da će se to i nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaos u Večernjaku

"Kaos, bezvlađe i otkazi bez razloga stanje je u Večernjem listu koji je odraz stanja u hrvatskom novinarstvu", rekao je Duka.

Glavni povjerenik Filić upozorio kako trenutno Uprava Večernjeg lista radi na tome da razjedini jedinstvo zaposlenih u Večernjaku i honoraraca. Također rekao je kako su honorarci u Večernjaku gotovo pa u ropskom položaju u odnosu na ostale i to više od desetljeća jer ne mogu planirati život dok im poslodavac može otkazati suradnju u roku od pola sata.

No posebno je bilo zanimljivo čuti o nedavnom redizajnu Večernjeg lista, koji je prema riječima kolega iz tog dnevnog lista, glavni uzrok velikog pada čitanosti.

Arena odlazi

"Pad čitanosti Večernjeg lista izraz je loše politike uprave, a ne lošeg rada novinara", istaknula je Šarić dodajući kako se štrajkom ne želi izboriti samo za nekoliko kolega veće se želi spasiti sve, odnosno za dobrobit svih u "Večernjaku". Također, kolege iz Večernjaka danas su potvrdili kako zapravo isti ljudi koji su radili na redizajnu novine, koji je po njima doveo do loših rezultata, danas rade na najnovijem redizajnu koji bi "trebao popraviti štetu". No, za to nemaju i službenu potvrdu.

Da je situacija zaista teška dokazuje i informacija koja se mogla danas čuti a to je da se gasi tjednik Arena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara