Opet se planira proslava Dana Republike Srpske kojim se veličaju ratni zločini

Opet se planira proslava Dana Republike Srpske kojim se veličaju ratni zločini
Željka Cvijanović Foto: Epa

VLASTI RS-a ponovno će iduće godine organizirati veliku proslavu 9. siječnja, na dan osnutka tog entiteta, unatoč činjenici da je obilježavanje tog datuma Ustavni sud BiH već dva puta ocijenio protivnim ustavu i naredio da se umjesto njega odredi neki drugi koji neće diskriminirati Bošnjake i Hrvate kao pripadnike konstitutivnih naroda.

Organizacija proslave potvrđena je danas nakon prve sjednice Odbora za obilježavanje Dana Republike kojim je u Banjoj Luci predsjedavala predsjednica RS-a Željka Cvijanović. 

Kako je navedeno u priopćenju, članovi odbora su utvrdili kako će središnji događaj kao i ranijih godina biti parada na glavnom banjolučkom trgu te svečana akademija, a zaslužnim osobama bit će tim povodom dodijeljena odličja.

Uvod u rat

Vlasti u RS-u godinama pompozno obilježavaju 9. siječnja i svjesno odbijaju provesti odluke Ustavnog suda, odnosno izmijeniti datum na koji se obilježava dan tog entiteta.

Sporni je datum odabran u znak sjećanja na 9. siječnja 1992. kada je skupina zastupnika srpske nacionalnosti iz parlamenta tadašnje SR BiH organizirala sjednicu koju je nazvala "skupštinom srpskog naroda" proglasivši na njoj "srpsku republiku BiH", što je bio uvod u rat jer je ta tvorevina poslužila kako bi se pokušalo spriječiti osamostaljenje BiH od SFRJ, odnosno natjerati je da ostane u zajednici sa Srbijom. 

Ustavni sud BiH je najprije 2015. ocijenio neustavnim dio tadašnjeg zakona o praznicima u RS-u, odnosno utvrdio kako obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta diskriminira Hrvate i Bošnjake jer predstavlja povijesno naslijeđe samo jednog, srpskog naroda.

Parlamentu RS-a rečeno je da izmijeni zakon o praznicima i utvrdi neki novi datum umjesto 9. siječnja, čije je obilježavanje zabranjeno.

No umjesto toga entitetske su vlasti najprije 2016. organizirale referendum o tome hoće li se provoditi odluka Ustavnog suda, a potom su donijele poseban zakon kojim su ponovno odredile kako će se 9. siječnja obilježavati kao Dan Republike.

Ustavni sud ponovno poništio taj zakon

Ustavni sud BiH je razmatrao i ustavnost tog zakona te ga je u ožujku ove godine ponovno poništio, no u Banjoj Luci su najavili da će i taj pravorijek ignorirati.

Obilježavanje 9. siječnja ove godine imalo je posebice neugodne odjeke u Hrvatskoj jer se u Banjoj Luci zatekao i tadašnji hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, i to unatoč činjenici da su vlasti RS-a tu prigodu iskoristile kako bi objavile da su za ratne zasluge odlikovale generala vojske bosanskih Srba Slavka Lisicu, koji je u Hrvatskoj osuđen na petnaest godina zatvora zbog ratnih zločina.

Tog 9. siječnja ove godine na proslavi u Banjoj Luci sudjelovao je i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sa skupinom svojih najbližih suradnika.

Hrvatska vlada distancirala se od Del Vechijeva čina uz pojašnjenje da je on to učinio bez konzultacija sa Zagrebom. On je ubrzo nakon toga povučen s dužnosti i umirovljen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara