Hrvati će se liječiti po francuskom modelu. Što to znači?

Hrvati će se liječiti po francuskom modelu. Što to znači?

Foto: FAH

VLADA će pri Ministarstvu financija osnovati Fond za inovativne lijekove i to po francuskom modelu. Najavio je to ministar zdravstva Milan Kujundžić na današnjoj tribini "Mogu li svi dobiti skupe lijekove".

Nakon održane tribine pitali smo ministra što to znači pa nam je rekao da će taj Fond puniti građani kao i pravne osobe svojim donacijama. Također je naveo da će na svaku donaciju vlada uplatiti još toliko.

Pitali smo ga znači li to da ako netko u Fond uplati milijun kuna da će vlada isto toliko, na što nam je odgovorio potvrdno.

Vlada će pratiti donacije istim iznosom

"Tako je predviđeno. To je taj francuski model. Mi ćemo taj Fond osnovati već za pet do sedam dana i on će biti pod Ministarstvom financija. Fond će imati podskupinu za svaki konkretan inovativan lijek kao što je sad Spinraza. Svi će u njega moći uplaćivati. Tu će se uplaćivati i novac od humanitarnih akcija. Koliko god dobrovoljni darivatelji uplate, vlada će sa svoje strane dodati još točnu toliku količinu novca", rekao nam je ministar Kujundžić, no nije pojasnio otkud će vlada taj novac namaknuti.

Inače, na tribini se govorilo o tome treba li svatko kome treba u Hrvatskoj dobiti skupi lijek.

Ministar Kujundžić rekao je da moramo biti realni i zapitao se tko će to sve platiti.

 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Srce bi nam htjelo da svima damo lijek bez obzira na cijenu. No u ovom trenu je to previše, potrebne su milijarde za nabavku svih inovativnih lijekova za razne bolesti, to je previše za jednu malu Hrvatsku. Moramo biti svjesni da se ne može naći i proizvesti tolika količina novca", rekao je Kujundžić i govoreći o osnivanju Fonda opet se oslonio na donacije građana.

Naime, prema ovom modelu očekuje se da će se novac za skupe lijekove nabavljati kroz donacije građana.

 

Na pitanje hoće li djeca koja boluju od spinalne mišićne atrofije dobiti lijek Spinrazu zbog kojeg su roditelji prošlog tjedna prosvjedovali pred vladom, rekao je kako će Povjerenstvo odlučiti po medicinskim indikacijama o tome koje će dijete dobiti lijek.

"Kako pronaći novac", pita se ministar

"Postavlja se i pitanje odgovornosti. Hoćemo li potrošiti milijardu kuna, a za par godina spoznati da lijek nije dobar? Bilo bi idealno kad bi svima mogli dati lijek, no to nije realno. Gdje naći tih milijardu? Netko ovo mora platiti. To je novac kojima se pokriva 10 manjih bolnica. Moramo šire gledati sliku, moramo pokrenuti dijalog kako pronaći novac", rekao je Kujundžić, da bi nakon tribine rekao da će vlada davati onoliko novca u Fond za inovativne lijekove koliko i građani sami.

Na tribini je govorila i predsjednica udruge Kolibrići (koja okuplja djecu oboljelu od SMA), Ana Alapić, koja je prošlog tjedna organizirala prosvjed na kojem su roditelji tražili od vlade da njihovoj djeci osigura prijeko potreban lijek.

Alapić je rekla da su dosad od Ministarstva dobivali samo šture informacije, no nikakav službeni stav o tome koje će djeca dobiti lijek i po kojim medicinskim indikacijama.

"Mi kao roditelji smo svjesni da postoje medicinske indikacije koje treba poštivati. Nismo mi nerazumni da pošto-poto svatko mora dobiti lijek, već želimo znati koji su to medicinski uvjeti koje djeca trebaju ispuniti da bi dobila lijek", rekla je Alapić.

Podsjetila je da u Hrvatskoj postoji 2 djece koja još uvijek nisu na respiratoru te unatoč teškoj bolesti SMA tipa 1 i dalje samostalno dišu i hrane se, no ukoliko što prije ne dobiju lijek, završit će na respiratoru.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara