POTRES U ZAGREBU

Oštećen i sjeverni toranj katedrale, moraju ga ukloniti

Oštećen i sjeverni toranj katedrale, moraju ga ukloniti
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

ZAGREBAČKA katedrala zbog nedavnih potresa prolazi neke od najtežih dana u svojoj višestoljetnoj povijesti. 

S katedrale je pao južni toranj, a naknadna istraživanja otkrila su i da je puknuo i zarotirao se i sjeverni toranj za oko 15 cm. Stoga je opasan i za katedralu, ali i za prolaznike pa je donesena odluka da bi ga najpametnije bilo ukloniti.

Dvije velike dizalice trebale bi već večeras stići kako bi u jednom dijelu spustile toranj na zemlju. Taj toranj je u jednom komadu težak oko 36 tona, javlja HRT.

"Kad smo došli do spoznaje u kakvom je stanju, kad smo dronom posnimili, statičari su rekli svoje mišljenje, obavijestili smo i Ministarstvo kulture... Moramo ga maknuti zbog velike opasnosti, i za samu katedralu, a i za ljude", rekao je Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu katedrale.

"Gornji dio zvonika od lanterne pa do vrha je zapravo povezan s dvije velike šipke od 30 milimetara u jednom komadu. On ako pada, on će pasti kao cijeli takav, cijelim teretom će pasti na krovišta ako pada na južnu stranu. Ako pada na sjevernu, opet će napraviti štetu, tako da to moramo maknuti", rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale.

Katedrala se obnavlja već više od 20 godina

Najveća sakralna građevina u Hrvatskoj po svemu sudeći nije pretrpjela veća unutarnja oštećenja, ali bi nedavni potres mogao znatno produljiti više od dva desetljeća dugu obnovu, a budući da se obnova ne bavi statikom građevine, možda i promijeniti njezin pristup.

Katedrala je već desetak godina u novom obnoviteljskom procesu koji je usmjeren ponajviše na nekonstrukcijske građevne elemente pa bi valjalo razmotriti i mogućnosti konstrukcijske obnove njezina nosivog sustava.

Aktualno oštećenje katedrale podsjeća na slična iskustva iz prošlosti, ponajviše na ono povezano s najtežim zagrebačkim potresom iz 1880. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara