Otvorena birališta SDP-a: Jurčić ili Josipović?

Tekst: I.Ć.
Foto: Damir Krajač

BIRALIŠTA u SDP-u otvorena su danas u osam sati, a oko 34 tisuće članova te stranke birat će svog predsjedničkog kandidata između Ljube Jurčića i Ive Josipovića. Glasovati mogu članovi stranke do 20 sati, a dva do tri sata kasnije bit će poznato tko će biti kandidat SDP-a za predsjednika RH-e.

Ekonomija ili pravo?

Kako se moglo čuti posljednjih tjedana SDP-ovci zapravo biraju između dva modela vladavine nasljednika Stjepana Mesića. Ukoliko se odluče na Jurčića svakako će težište i primarni interes predsjednika "koji nije fikus" biti ekonomija. Ukoliko danas SDP-ovci izaberu Josipovića nadaju se kako bi eventualnom pobjedom dobili predsjednika koji bi se više bavio "vladavinom prava".

Osim sukoba između "ekonomije" i "prava", izborna utrka između dva kandidata SDP-a ujedno je i testiranje odnosa snaga unutar te stranke. Ivo Josipović navodno je osobni izbor šefa stranke Zorana Milanovića, a za Ljubu Jurčića mogla bi biti ona starija garda SDP-ovaca. No, bez obzira na "trvenja" unutar stranke, članovi SDP-a poručuju da će složno stati iza onog tko danas pobjedi na izborima.

200 tisuća kuna bez izbornog šušura

Treba naglasiti kako je SDP u ove izbore uložio oko 200 tisuća kuna, no nedostajalo je pravog izbornog šušura. Naime, očekivalo se kako će Jurčić i Josipović više predstavljati podružnicama svoje stranke, a u skladu demokratskog procesa izbora nedostajalo je i javnog sučeljavanja dvaju kandidata osim ako ne računamo ono jedino na lokalnom radiju 101.

Usporedo s izbornim procesom, Zoran Milanović u posljednje vrijeme radi sve kako bi njihov kandidat imao podršku i ostalih oporbenih stranaka. U tome ga zdušno pomaže i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić iz HNS-a, a navodno se iz izborne utrke u korist kandidata SDP-a već povlači Radimir Čačić, u zamjenu za tri ministarske pozicije u novoj vladi.

No, prije toga SDP-ovci će odlučiti koga žele iz svojih redova da bude sljedeći predsjednik RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara