Ozbiljno upozorenje HGSS-a nakon akcije spašavanja: Satima smo čekali helikopter

Ozbiljno upozorenje HGSS-a nakon akcije spašavanja: Satima smo čekali helikopter

"VIŠE od dva sata čekali smo polijetanje helikoptera kako bismo spasili unesrećenu planinarku na sjevernom Velebitu nedaleko Velikog Alana", stoji na početku priopćenja Hrvatske gorske službe spašavanja u kojemu izražavaju zabrinutost predugim čekanjem helikoptera koji je trebao prevesti teško ozlijeđenu ženu.

"26.05.2018. u 15.40 sati preko ŽC 112 HGSS Stanica Gospić zaprima poziv za pomoć. Poziv je bio upućen od planinara PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što se dogodila nesreća kada je jedna članica grupe pala sa stijene cca 4 m visine i  zadobila ozljede glave te krvarenje iz nosa. Nesreća se dogodila nedaleko Velikog Alana na sjevernom Velebitu. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene kao vrlo ozbiljno, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko i da ima jake bolove u vratu", opisuju GSS-ovci događaj.

Oko 16 pozvali helikopter

"S obzirom na okolnosti nastanka nesreće kao i simptome te opće stanje unesrećene procijenili smo da situacija zahtijeva najviši stupanj hitnosti kako bi se unesrećenoj čim prije pružila medicinska pomoć. Odmah po dojavi pokreće se akcija spašavanja, ali s obzirom na hitnost i udaljenost 60-ak km od Gospića te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter. U akciju spašavanja zemaljskim putem krenulo je 14 spašavatelja", dodaju iz GSS-a.

U 17.20 spasioci dolaze do unesrećene koja, kako opisuju, više nije bila kontaktibilna te je bila u vrlo lošem stanju. Nakon zbrinjavanja premještaju je na obližnju livadu kako bi se helikopter mogao spustiti i dalje je transportirati do bolnice.

Helikopter je došao tek u 19 sati

Tek u 19.00 sati helikopter s timom letača spasilaca dolazi na lokaciju, preuzimaju unesrećenu i nastavljaju transport prema zračnoj luci Zemunik, gdje je predana timu Hitne medicinske pomoći te zbrinuta u Općoj bolnici Zadar.

"Bila je ovo još jedna vrlo zahtjevna akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo 20 spašavatelja, osim iz Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz Stanice Novska, Split i Rijeka. 

Ono što u ovoj akciji, ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Ovog puta od poziva do polijetanja trebalo je nešto više od dva sata. Nadamo se da to 'izgubljeno' vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom 'čekanje' bude predugo", poručuju iz GSS-a.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara