P. Župan-Rusković: Tražit će se odštete od neposlovnih izvođača

OD IZVOĐAČA koji na vrijeme, odnosno prije turističke sezone, nisu završili radove na infrastrukturi, tražit će se odštete, najavila je danas ministrica turizma Pave Župan Rusković na sjednici Vlade.

Ministrica je izvijestila da su se hoteli uglavnom dobro pripremili za sezonu, da su učinjeni veliki pomaci i u turističkim zajednicama, ali da nije dobro stanje infrastrukture pa se i gosti žale da je sve raskopano i najavljuju da će tražiti odštetu.

Stoga će se, najavljuje i ministrica, od izvođača koji nisu na vrijeme završili radove tražiti odšteta.

Ministrica je novinarima najavila i pojačanu kontrolu privatnog smještaja, napominjući i da će suci za prekršaje raditi cijeli dan.

Lani je, naime, navela je, hrvatsku granicu prešlo 42 milijuna stranaca, a boravišnu je taksu platilo svega sedam milijuna. Dio od preostalih 35 milijuna stranaca bio je u tranzitu, kao i na jednodnevnim izletima, u prijateljskim i rodbinskim posjetima, ali je sasvim sigurno da je ogroman dio boravio u Hrvatskoj kao neregistrirani turisti, kaže Župan Rusković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je izvijestila da su u prva četiri mjeseca ove godine strani turisti ostvarili osam posto više noćenja, a domaći dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Povećanje od deset posto ostvarili su turisti koji organizirano dolaze u Hrvatsku, a četiri posto individualni gosti.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, najveće povećanje broja gostiju u Hrvatskoj bilježi se iz Francuske (čak 80 posto) i Njemačke (24 posto).

Prema podacima Europskog udruženja turoperatora, Hrvatska uz Bugarsku, jedina bilježi povećanje predbilježbi na njemačkom tržištu, dok su sve konkurentske zemlje na Mediteranu s manjim brojem predbilježbi nego lani, rekla je ministrica turizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara