Palestinsko vodstvo traži povlačenje priznanja Izraela

Palestinsko vodstvo traži povlačenje priznanja Izraela
Foto: Hina
 
JEDNO od najvažnijih tijela Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) pozvalo je na povlačenje priznanja Izraela sve dok ta zemlja ne prizna Palestinu, što je odluka koja bi mogla unazaditi 25 godina službenih odnosa dviju vlada.
 
Po priopćenju koje je pročitao u ponedjeljak kasno navečer Salim Zanoun, predsjedatelj središnjeg vijeća PLO-a, to je tijelo pozvalo izvršni odbor kao najviše izvršno palestinsko tijelo da opozove priznanje Izraela dok ta zemlja ne prizna palestinsku državu, prestani graditi naselja i opozove izraelsko pripajanje istočnog Jeruzalema.
 
Nejasno je hoće li palestinski predsjednik Mahmud Abas uvažiti poziv središnjeg vijeća s obzirom na to da je 2015. ignorirao njihov zahtjev da otkaže sigurnosno koordiniranje s Izraelom.
 
Središnje vijeće također je obnovilo taj svoj zahtjev iz 2015. i pozvalo na povlačenje iz Pariškog protokola, sporazuma koji regulira ekonomsku suradnju dviju vlada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Trumpova odluka o Jeruzalemu
 
PLO se sastaje u Ramali kako bi utvrdio strategiju nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.
 
PLO je priznao Izrael u okviru sporazuma iz Osla postignutog pod američkim pokroviteljstvom 1993. Taj je sporazum otvorio put uspostavi Abasove palestinske vlade.
 
Trumpova odluka o Jeruzalemu unazadila je desetljeća američkih političkih napora vezanih uz taj podijeljeni grad i Abas je nakon toga odbio bilo kakvo američko pokroviteljstvo nad izraelsko-palestinskim mirovnim naporima. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara