Pametno traži da se moliteljima zabrani pristup 150 metara od bolnica

Pametno traži da se moliteljima zabrani pristup 150 metara od bolnica
Foto: Hina

ZBOG novih okupljanja molitelja pred bolnicama i zdravstvenim ustanovama stranka Pametno je u utorak poslala predstavničkim tijelima 29 gradova prijedlog zabrane javnih okupljanja na udaljenosti manjoj od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

Riječ je o najavljenim javnim okupljanjima u krugu ili ispred samih bolnica i zdravstvenih ustanova, a usmjerena su na žene koje u te ustanove dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili pri prekidu trudnoće. Okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove su uznemirujući za pacijente, osobito za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom, poručuju iz stranke Pametno.

"Svi građani moraju imati slobodu da bez straha od javne osude priđu bolnicama"

"Svi građani moraju imati slobodu pristupiti zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude", ističu u priopćenju. 

Stranka Pametno poziva se na članak 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da nisu dopušteni ni mirno okupljanje ni javni prosvjedi u blizini bolnica.

Kako ne bi došlo do krivog tumačenja pojma "blizina bolnica", Pametno predlaže predstavničkim tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave da zaključkom jasno definiraju zaštićenu zonu.

Zahtijevaju primjenu zakona, kao i zaštitu prava žena i pacijenata te zaštitu prava na neuznemiravanje zaposlenih u bolnicama i klinikama, kao i građana koji iz bilo kojih razloga posjećuju bolnice i klinike.

Prijedlogom o donošenju mjere o zabrani okupljanja Pametno je reagiralo na inicijativu "40 dana za život" koja i ove godine ispred bolnica tijekom korizme moli u 29 gradova diljem Hrvatske. Molitelji u 40 dana do Uskrsa žele, prema navodima s njihove službene stranice, moliti "za božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara