Papa Franjo upozorio biskupe: Pazite da ne primate gejeve

Papa Franjo upozorio biskupe: Pazite da ne primate gejeve
Foto: FaH/123rf

PAPA Franjo upozorio je ovoga tjedna biskupe da pažljivo ispitaju kandidate za svećenike i odbiju svakoga za koga posumnjaju da bi mogao biti gej, objavili su u četvrtak lokalni mediji.

"Dobro pripazite kada primate sjemeništarce, širom otvorite oči", rekao je Papa, navodi servis Vatican Insider dnevnog lista La Stampa.

"Ako imate neke dvojbe, bolje da ih ne primate", dodao je Franjo.

Poglavar Katoličke crkve sastao se s talijanskim biskupima samo nekoliko dana nakon što je jedan Čileanac, žrtva zlostavljanja svećenika, izjavio kako mu je Papa u privatnom razgovoru rekao da ga je Bog učinio homoseksualcem i da ga on voli takvog kakav jest.

Vatikan je odbio komentirati navode lista koji proturječe medijskim nagađanjima da Papa ublažava kruta crkvena stajališta o homoseksualnosti. Crkva ju je, ako se aktivno prakticira, osuđivala kao nemoralni poremećaj.

"Duboko ukorijenjene" gay sklonosti

U dokumentu iz 2005., koji je objavio Franjin prethodnik Benedikt XVI., Vatikan kaže da bi Crkva mogla u svećenički red primiti one koji su dokazano nadišli svoju homoseksualnost prije najmanje tri godine.

No, primanje u službu treba zabraniti aktivnim homoseksualcima i onima s "duboko ukorijenjenim" gay sklonostima te onima koji podupiru gay kulturu, piše u dokumentu.

Najnovije Franjine upute biskupima mogle bi smiriti konzervativce, zabrinute dramatičnom promjenom jezika Crkve o homoseksualnosti otkako je Franjo izabran 2013.

"Ako je netko gej i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim?", rekao je Papa na svom prvom inozemnom putovanju 2013.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara