Pčele u elitnom klubu pametnih životinja, otkriveno da razumiju nešto što djeca uče godinama

Pčele u elitnom klubu pametnih životinja, otkriveno da razumiju nešto što djeca uče godinama
Foto: RMIT University

GRUPA australskih i francuskih znanstvenika došla je do otkrića da pčele mogu razumjeti koncept nule, što znači da mogu shvatiti i složen matematički pojam ničega, prenosi Science Daily.

U istraživanju objavljenom u časopisu Science znanstvenici su testirali mogu li pčele slagati brojeve po veličini te razumjeti da nula pripada nižem dijelu niza.

Budući da i sitni mozgovi poput pčelinjih mogu razumjeti takve kompleksne i apstraktne koncepte, ovim testiranjem otvoren je put prema novom i jednostavnijem razvoju umjetne inteligencije.

Važnost nule

"Broj nula je stup moderne matematike i tehnološkog napretka", tvrdi izvanredni profesor Adrian Dyer, jedan od istraživača sa Sveučilišta RMIT u Melbourneu.

"Nula je težak koncept za shvatiti te matematička vještina koju je teško savladati - djeci treba nekoliko godina da je nauče", smatra Dyer.

"Dosad smo vjerovali da su samo ljudi sposobni svladati taj koncept, no nedavne studije pokazale su da to mogu i majmuni i ptice. Ono što nismo znali, barem dosad, jest mogu li i kukci razumjeti nulu."

Pored oprašivanja, pčele su važne i za istraživanje spoznajnih funkcija kod kukaca, a prijašnja istraživanja pokazala su da pčele također mogu naučiti složene vještine od ostalih kukaca, ali i razumjeti koncepte poput sličnosti i različitosti.

Tijek istraživanja

Scarlett Howard s RMIT-ja testirala je pčele tako što ih je prethodno svaku zasebno označila, a onda namamila u aparaturu posebno izrađenu za ovo istraživanje.

Pčele su bile trenirane da odaberu sliku s najmanjim brojem elemenata, a zatim bi dobile nagradu u obliku otopine šećera. Naučile su da, kada im se ponude slike s tri i četiri elementa, odaberu sliku na kojoj se nalaze tri elementa, odnosno da odaberu sliku s dva elementa ako im se ponude slike s dva i tri elementa.

Kada je Howard testirala pčele nudeći izbor između slike bez ikakvog elementa na sebi i slike koja je sadržavala jedan ili više elemenata, pčele su razumjele da je nula najniži mogući broj, iako prethodno nisu bile izložene praznoj slici.

Umjetna inteligencija

Dyer tvrdi da je ovo istraživanje otvorilo nove mogućnosti razumijevanja načina kako različiti mozgovi mogu shvaćati pojam nule.

"Ako pčele mogu razumjeti nulu s mozgom koji sadrži manje od milijun neurona, možda onda postoji i jednostavniji način na koji umjetnu inteligenciju možemo podučiti novim trikovima."

Istraživanje je ostvareno u suradnji sveučilišta iz Australije i Francuske te je uključivalo razne kontrolne eksperimente kako bi se provjerili dobiveni rezultati.

"Otkriće da pčele pokazuju toliko napredno razumijevanje brojeva bilo je zaista iznenađujuće s obzirom na to koliko im je sitan mozak", zaključuje Aurore Avarguès-Weber sa Sveučilišta Toulouse u Francuskoj, koautorica ove studije.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara