Pentagon: ISIS će proglasiti pobjedu kada Trump povuče vojsku iz Sirije

Pentagon: ISIS će proglasiti pobjedu kada Trump povuče vojsku iz Sirije
Ilustracija: EPA

"ISIS će pobijediti SAD i najvjerojatnije povratiti teritorij koji su osvojili, a sve to će se dogoditi zbog Trumpove odluke da povuče vojsku iz Sirije", objavljeno je u novom izvješću Pentagona, prenosi CNN. 

“ISIS će možda provesti oportunističke napade na osoblje SAD-a koje će se povlačiti, a te događaje će predstaviti pobjedničkima u medijima”, stoji u izvješću koje se poziva na informacije koje je Pentagon dobio od Centralnog zapovjedništva vojske SAD-a. 

Centralno zapovjedništvo pak nadgleda sve američke operacije oko Sirije.

ISIS obnavlja kapacitete

Ovo je prvo ovakvo izvješće koje je objavljeno otkako je Trump najavio da planira povući vojsku iz Sirije. Isto izvješće tvrdi i da je ISIS ostao aktivna grupa pobunjenika u Iraku, ali i u Siriji.

“ISIS oživljava ključne funkcije i kapacitete u Iraku brže nego u Siriji, ali bez stalnog protuterorističkog pritiska, ISIS bi se mogao nametnuti u Siriji kroz šest do dvanaest mjeseci te zauzeti ograničeni teritorij.

CNN pak javlja i kako im je američki dužnosnik još prošlog tjedna rekao kako su neki vojni i obavještajni dužnosnici zabrinuti jer bi moglo doći do ponovne pojave ISIS-a, i to jako brzo ako ne bude bilo prisutnosti SAD-a.

Trump je priznao da je to moguće

Trump je pak, prenosi CNN, priznao da je moguće da ISIS i druge terorističke skupine u Siriji povrate svoja uporišta ako se američka vojska povuče ili se broj vojnika smanji. 

Ali dodao je i kako će on vojsku u tom slučaju jednostavno ponovno poslati na mjesta u kojima se to dogodi. 

“Vratit ćemo se ako budemo trebali”, rekao je za CBS.

“Imamo brze avione, a i jako dobre kargo avione. Možemo se vratiti vrlo brzo. Uostalom, imamo bazu u Iraku. Bio sam tamo nedavno i jako je fantastična građevina”, rekao je. Osim toga, ispričao je i kako će se vojnici najprije povlačiti do baze, a zatim kretati prema SAD-u. 

Pentagon: ISIS i dalje privlači puno stranih boraca

Podsjetimo, Trump je u prosincu najavio da će se američki vojnici povući iz Sirije, i to u videu koji je objavio na Twitteru. Rekao je kako je ISIS poražen te kako je vrijeme da se američka vojska vrati kući. 

Ipak, izvješće koje je objavio Pentagon tvrdi nešto drugo.

“Unatoč gubitku većine teritorija u Siriji, službenici iz ureda za obranu su naglasili kako ISIS i dalje privlači strane borce u Siriju i u Irak”, poručili su. 

Američka vojska pak procjenjuje kako se radi o broju od 50 boraca mjesečno.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara