Peticiju protiv Bandićevog uništenja parka u zagrebačkom Središću potpisalo 1300 ljudi

Peticiju protiv Bandićevog uništenja parka u zagrebačkom Središću potpisalo 1300 ljudi
Foto: Facebook/Udruga građana Glog

U NAMJERI da očuva park u središtu novozagrebačkog naselja Središća, udruga građana Glog Središće pokrenula je peticiju "Da za park, ne za cestu" za koju je dosad prikupila oko 1300 potpisa, priopćila je ta udruga. 

"Peticija se potpisuje jer građani nastoje pravodobno zaustaviti još jedan 'sumrak gradnje u Središću' koji je ovaj put predviđen na štetu parka i dječjeg igrališta.

Grad želi uništiti park

Prema Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba, umjesto parka, planirana je glavna gradska prometnica. To je jedini park u zapadnome dijelu naselja, a GUP ne predviđa više niti jednu veću zelenu površinu na preostalim neizgrađenim česticama", istaknuo je predsjednik Udruge građana Glog Središće Ivan Šimunić.

Udruga se više puta obraćala Gradu Zagrebu sa zahtjevom da se u GUP unese sadašnje stanje - da se park u centru naselja pravno proglasi zelenom površinom i imenuje trgom, no gradske vlasti dosad nisu reagirale.

"Zelene površine i parkovi čine grad zdravijim i prirodnijim okruženjem za život. Taj park je mjesto na kojem se okupljaju i mladi i stari, ovo je mjesto koje je postalo duša naselja i koje s dodatnim sadržajima treba oplemeniti, a ne pretvoriti u asfalt", smatra Šimunić

Poručio je kako građani novozagrebačkog naselja Središće očekuju da gradske vlasti uvaže njihov zahtjev.

GUP Zagreba i Urbanistički plan uređenja (UPU) Središće zapad planirani su prije više od deset godina kad u Središću nije bilo toliko stanovnika i zgrada. Standardi gradnje su se promijenili, no, kaže, očuvanje uređenih postojećih zelenih površina i dalje bi trebalo biti prioritet, kao što je to park u Stonskoj ulici.

Upozorio je i da se nove zgrade u naselju grade bez ili tek s minimalno zelenila.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara