Picula: Hrvatska može očekivati podršku međunarodne zajednice

DANAS smo pred stalnim vijećem OESS-a jasno istaknuli želju za podnošenje kandidature za članstvo u EU s početkom iduće godine i to smo željeli potkrijepiti, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Beču hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, ocijenivši da Hrvatska s određenim optimizmom može očekivati podršku svojim vanjskopolitičkim potezima iduće godine.

Hrvatski šef diplomacije govorio je u četvrtak pred Stalnim vijećem OESS-a gdje je iznio dosadašnje rezultate Hrvatske vlade u ostvarivanju međunarodno preuzetih obveza.

Njegova je ocjena da Hrvatska, ukupno uzevši, ima razloga očekivati daljnju političku potporu, koju međutim treba vezati uz rješavanje još postojećih problema i ostvarivanje međunarodnih obveza.

´Hrvatska je zemlja koja je u malo vremena ipak izvršila značajan pomak u percepciji međunarodne zajednice. Vjerujem da kada se sve zbroji imamo dovoljno razloga da s određenim optimizmom očekujemo političku podršku našim vanjskopolitičkim potezima iduće godine´, rekao je Picula.

Ministar Picula rekao je da je mnogo veleposlanika pozdravilo potpisivanje Protokola na Prevlaci kao jedan od najboljih dokaza da je Hrvatska spremna rješavati otvorena pitanja, a kako je dodao, na dobar prijem je naišlo i nedavno potpisivanje Sporazuma o korištenju rijeke Save, smirivanje situacije u vezi s Piranskim zaljevom te rješavanje pograničnih problema u Hrvatskoj Kostajnici.

´Mislim da smo uspjeli pokazati da Hrvatska ne samo deklarira dobru regionalnu suradnju, nego je i ostvaruje´, rekao je Picula.

U pogledu povratka izbjeglica i imovine, prema riječima hrvatskog šefa diplomacije u raspravi je izraženo mišljenje da Hrvatska zaslužuje veću međunarodnu pomoć s obzirom na ono što čini oko rješavanja problema izbjeglica.

Govoreći o pitanju suradnje s Haškim sudom Picula je rekao da je u raspravi ukazano ´na važnost te suradnje za percepciju zemlje koja zaslužuje kandidacijski tretman´. Ta suradnja nas potvrđuje i u pogledu prihvaćanja međunarodnih normi i u pogledu reforme pravosuđa, rekao je Picula, dodajući da su neki sudionici rasprave izrazili razočaranost nekim presudama u posljednje vrijeme. Upitan da pojasni, na što su se primjedbe konkretno odnosile, Picula je rekao da su se načelne primjedbe odnosile na impresiju o sporosti hrvatskog pravosuđa, dok je drugi tip primjedbi išao na konkretne presude - prije svega slučaj Lora, za koji se očekivalo da će se riješiti drugačije.

U vezi slučaja Bobetko, većina sudionika u raspravi izrazila je optimizam u vezi nove faze u kojoj se nalazi slučaj te se očekuje dolazak međunarodnog liječničkog tima koji bi trebao utvrditi stanje generala Bobetka, rekao je Picula. U raspravi je spomenut i slučaj Gotovina, a dosta sudionika reklo je da Hrvatska vlada na tom slučaju treba i dalje surađivati.

Što se tiče pitanja Hrvatske kandidature za članstvo u EU u raspravi o tome nitko nije bio eksplicitan jer ona još nije na stolu, rekao je Picula. No, prema njegovim riječima, za Hrvatske planove s tim u vezi ´znaju i u EU, i u SAD i nitko nije protiv te ideje´ nego se polako probija stav o tome da Hrvatska želi kandidaturu iskoristiti kao poticaj za dovršetak rada na procesima o kojima je bilo riječi i danas u Beču. ´Kandidatura će biti dodatna mobilizacija hrvatske javnosti ali i hrvatske politike da zaključe ili da još više skrate i onako sada već ne predugu listu problema po kojima se Hrvatska još jednim djelom percipira u javnosti´, zaključio je Picula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara