Plenković 2016.: Tajani je moj prijatelj

Plenković 2016.: Tajani je moj prijatelj
Foto: Twtiter/ Andrej Plenković

GOVOR predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je jutros prvi objavio Index, popodne je glavna tema u svim domaćim medijima.

Antonio Tajani je, podsjetimo, govor na jednoj komemoraciji žrtvama Drugog svjetskog rata završio riječima: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!"

Iako pljušte reakcije sa svih strana, od HDZ-a ih još nema. Reagirala je zasad jedino Dubravka Šuica koja čak nije ni osudila Tajanijevu izjavu, već je samo kazala kako takve izjave pripadaju nekim drugim vremenima.

Razlog za HDZ-ovu šutnju leži u tome što je Antonio Tajani, čovjek koji smatra da Istra i Dalmacija trebaju biti dio Italije, dugogodišnji prijatelj HDZ-a.

Tako je on pred izbore 2016. godine aktivno sudjelovao u HDZ-ovoj kampanji, a Plenković je govorio da mu je Tajani prijatelj.

HDZ se dolaskom Tajanija hvalio na svojoj stranici. Članak je još tamo.

"Kao što se sjećate, Antonio Tajani - tadašnji potpredsjednik EP-a - 6. rujna 2016. bio je u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na našim predizbornim skupovima", pisao je HDZ početkom 2017. kad je Tajani izabran za šefa EP-a.

Kao što smo napisali, Tajani je 2016. godine aktivno sudjelovao u HDZ-ovoj kampanji.

"Potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (talijanski političar, obašao i dužnost povjerenika Europske komisije za industriju i poduzetništvo) u izjavi medijima iskazao je snažnu potporu Plenkoviću za predstojeće parlamentarne izbore.

- U Pulu sam doputovao da bih podupro Andreja Plenkovića. Riječ o iskusnom dužnosniku koji je jako cijenjen u Europi - što je za Hrvatsku iznimno važno u gospodarskom napretku.

A kao što se sjećate, Tajani je pribivao u Bruxellesu prošle godine velikoj izložbi fotografija u povodu 300. godina Sinjske alke. Tada je - a sve u organizaciji eurozastupnika Plenkovića -hrvatsku kulturu i povijest predstavilo i 50 sinjskih alkara u svojim tradicionalnim odorama", hvalio se dobrim vezama s Tajanijem HDZ u rujnu 2016. godine.

Tajani: Glasao bi za HDZ

Tajani pozdravio talijansku Istru i Dalmaciju

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara