Plenković kaže kako je izjava o Africi izvučena iz konteksta, evo kako je objašnjava

Plenković kaže kako je izjava o Africi izvučena iz konteksta, evo kako je objašnjava
Foto: Pixsell/Goran Stanzl, Video: RTL

IZ SLUŽBE za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske stiglo nam je reagiranje na objavu Plenkovićeve izjave, u kojoj premijer kaže kako bi u Africi vapili da imaju standard kao Hrvatska. 

>> Plenković: U Africi bi vapili da imaju standard kao Hrvatska

Naime, Plenković je kazao kako demografski problemi nisu tu od jučer. 

"Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne demografske plus trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

Međutim, njegova PR služba kaže kako je premijerova izjava izvučena iz konteksta. 

"Izdvojeno iz konteksta"

Prenosimo njihovo priopćenje: 

"S obzirom na to da dio medija prenosi u naslovima samo dio izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića “U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj” želimo upozoriti da se radi samo o dijelu izjave izdvojene iz cijelog konteksta izjave o demografskim trendovima, o čemu se, dijelom, razgovaralo i jučer na neformalnom sastanku predsjednika država i vlada članica Europske unije u Bruxellesu, jer ti pritisci zbog demografskih i ekonomskih neravnoteža neće nestati preko noći, s obzirom na to da su nastajali godinama. U tom kontekstu je i dat odgovor, a ne uspoređujući standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.

Predsjednik Vlade je u svojoj cjelovitoj izjavi rekao sljedeće: "Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama Srednjeg istoka, gdje je sasvim drukčija situacija. Tamo je siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj. Prema tome, gospodarsko podizanje i kvalitetniji život je samo jedan aspekt. "

Naime, jučer se na neformalnom sastanku 16 lidera Europske unije razgovaralo o migracijskim pritiscima iz Afrike i Srednjeg Istoka. Podsjećamo na to da Afrika danas broji milijardu stanovnika, a 2050. mogla bi imati dvostruko više, što zbog izrazito niskog standarda stvara ogroman demografski pritisak i izazov za sve zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatske. 

Migracijska politika prema Africi i Srednjem Istoku i sigurnost Europe jedno je od ozbiljnijih izazova s kojima se suočava naš kontinent i bit će jedno od ključnih tema u sljedećim godinama. A u budućoj Višegodišnjoj financijskoj perspektivi, to jest sedmogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje 2021–2027, samo za migracijsku politiku i sigurnost predviđeno je 33 milijarde eura, što je triput više nego do sada", napisali su.

Pogledajte i ostale Plenkovićeve bisere:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara