Plenković napokon reagirao na fašističku izjavu šefa Europskog parlamenta

Plenković napokon reagirao na fašističku izjavu šefa Europskog parlamenta
Screenshot: N1

ANDREJ Plenković popodne je komentirao izjavu Antonija Tajanija koji je u govoru na jednoj komemoraciji za žrtve Drugog svjetskog rata, među ostalim, kazao: "Živjela talijanska Istra! Živjela talijanska Dalmacija!"

Tajani je inače član stranke Forza Italia, HDZ-u sestrinske stranke unutar EPP-a. Plenković se već ranije hvalio da mu je Tajani prijatelj, a Tajani je izjavljivao da bi glasao za HDZ.

 

Plenković je popodne novinarima kazao da ga je ova izjava iznenadila. Plenković je najoštrije osudio tu izjavu, naglasivši kako ona "ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma", te kako joj se najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Europskih pučana, kao i Forza Italia, stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija u kojoj je Tajani jedan od ključnih figura. 

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je hrvatski premijer i dodao kako očekuje da će predsjednik EP-a tijekom dana dati priopćenje o ovoj temi. 

"Hrvatska vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije". 

Nije želio odgovoriti je li mu Tajani i dalje prijatelj

Plenković je istaknuo kako nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s "kojim je dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama suradnje". 

"Koliko ga poznam, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to dalo naslutiti". 

"Ne želim ga uopće opravdavati, vrlo je važno da me tu razumijete, međutim s njegove strane, kontekstualizirajući događaj na kojem se to odvilo, u Basovizzi gdje su bili nasljednici ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako potomci onih koji su nažalost svoje živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici, no to ga ni na koji način ne ekskulpira od formulacija koje su u Hrvatskoj, ja vjerujem svim političkim akterima, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi, i to smo mu jasno dali do znanja". 

Kazao je i kako Tajanijeva izjava o "talijanskoj Istri" i "talijanskoj Dalmaciji" ne ostavlja prostor za drukčije interpretacije od one revizionističke, te naglasio kako pretpostavlja da će čelnik EP-a u svom objašnjenju reći da je mislio na prisutnu publiku, a ne na teritorij, što mu je i rekao u razgovoru.

Premijer je izbjegao pitanje je li mu Tajani i dalje prijatelj, a što je govorio 2016. godine.

Tajani: Glasao bi za HDZ

Tajani pozdravio talijansku Istru i Dalmaciju

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara