Plenković se hvalio na HRT-u zbog kreditnog rejtinga

Plenković se hvalio na HRT-u zbog kreditnog rejtinga
Screenshot: HRT

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković je intervjuu za Dnevnik HRT-a ocijenio kako je agencija Standard&Poor's vratila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting zahvaljujući rezultatima vlade te istaknuo da to otvara prostor rastu plaća i nižim kamatnim stopama na kredite.

Upitan za komentar povratka hrvatskoga kreditnog rejtinga na investicijsku razinu te očekuje li da će to uskoro učiniti i druge rejting agencije, Plenković je odgovorio kako je Hrvatska vratila investicijski rejting zahvaljujući rezultatima i naporima vlade.

"To je sjajna vijest za Hrvatsku, za vođenje naše ekonomske politike, provedbu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", rekao je Plenković. Podsjetio je da je vraćanje investicijskog rejtinga bila jedna od ključnih odrednica vladina programa.

Na pitanje bi li dizanje kreditnog rejtinga moglo donijeti rast plaća i pad kamatnih stopa, odgovorio je kako se za to otvara prostor, kao i za daljnji gospodarski rast.

Nada se da će S&P-jev primjer u ocjeni hrvatskog kreditnog rejtinga slijediti i Moody's i Fitch.

Dodao je kako Hrvatska ostvaruje zdrav rast, uz istovremeno smanjenje javnoga duga.

"Zdrav rast događa se bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje", rekao je premijer i dodao da je S&P posebno pohvalio poreznu i mirovinsku reformu.

Posebno važnim smatra rješavanje problema s Agrokorom, za što je, kako je ocijenio, ključna bila politička stabilnost.

"Bez političke stabilnosti nema dizanja kreditnog rejtinga, nema snižavanja kamatnih stopa ni za građane, ni za poduzetnike", dodao je.

Rješenje za Uljanik mora biti odgovorno i cjelovito

Na opasku kako je jednim od najvećih rizika S&P označio stanje u Uljaniku i upitan kad se može očekivati rješenje za tu brodograđevnu grupu, odgovorio je kako je S&P i tu rekao kako su smanjeni rizici eventualnih problema s brodogradilištima. 

Podsjetio je da je vlada lani dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje Uljanika od 716 milijuna kuna. "Tih skoro 100 milijuna eura se potrošilo, a restrukturiranje, odnosno plan nisu odobrila ni naša ministarstva niti ga je (europska) Komisija ocijenila dobrim", rekao je Plenković.

Dodao je kako je vlada našla sredstva za još dvije plaće, a zatim je i Agencija za radnička potraživanja osigurala njih još tri.

"Činimo sve i uzimamo u obzir socijalne, financijske, ekonomske, regionalne i političke efekte", istaknuo je Plenković i dodao kako je riječ o nimalo jednostavnoj odluci koja uz to mora biti u skladu s europskim smjernicama.

Kako je rekao, čekaju se još određeni signali iz Europske komisije te će se "u sljedećim danima pristupiti onome što trebamo odabrati kao opciju i naći put koji će biti takav da vodi računa i o široj slici hrvatskog gospodarstva, brodogradnji i zaposlenicima".

Na pitanje koje rješenje je njemu bliže, odgovorio je kako je blizak odgovornoj odluci koja uzima u obzir sve te parametre.

"Mislim da postoje mehanizmi da smanjimo rizik za sve aspekte i pokušamo održati ono što se održati može", rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li odluka biti donesena sljedeći tjedan, odgovorio je "vidjet ćemo".

O Gabrijeli Žalac

"Rekao sam već. Ona radi svoj posao. Ministrica je u vladi", komentirao je premijer afere svoje ministrice.

"Podmeće li joj netko iz HDZ-a?" pitanje je koje mu je zatim postavio novinar HTV-a.

"O tome neću špekulirati", sasvim ozbiljno je odgovorio Plenković.

"Ne muči vas to?" nije se dao novinar.

"Ne", odgovorio je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara