Pobjednička metoda: Lako je tuđim po gloginjama mlatiti

LAKO je tuđim po gloginjama mlatit. Još bolje ako onoga čijim mlatite uspijete uvjeriti kako to činite na njegovu korist, pa čak i zadovoljstvo, a da ona bol koju osjeća uopće nije strašna i da bi sve to moglo biti još gore.

Ivo Sanader i Milan Bandić u ovome su pravi majstori. Kao što je Ivo Sanader dvostruko većim vanjskim dugom uvjerljivo dobio prošle izbore, tako i Milan Bandić udvostručenim zaduženjem u posljednjih godinu dana suvereno Vlada Zagrebom. Aktualni premijer došao je prije četiri godine na vlast podgrijavajući strah građana od vanjskog duga koalicijske Vlade, da bi u iduće četiri godine taj dug udvostručio - i pobijedio.

Danas je svaki Hrvat dužan deset tisuća dolara - dvije tisuće više od svjetskog prosjeka - a dug kojeg su najrazvijenije zemlje svijeta nedavno otpisale Africi mrvicu je veći od cijelog hrvatskog vanjskog duga. U usporedbi sa zemljama u regiji, najbliža nam je BiH: njezini stanovnici dužni su po sedam tisuća dolara, a teško bi se moglo reći da im država uživa u prosperitetu. Slično kao i Hrvatska. Ali Vlada tvrdi da razloga za paniku nema. Ali da ima prostora za novo zaduženje.

Ma nije to ništa

Zagrebački gradonačelnik zadužio je svakog sugrađanina skoro za deset tisuća kuna, usput bezobrazno podižući cijene komunalnih usluga i uvjeravajući birače uoči lokalnih izbora kako to zapravo nije ništa i da prostora za zaduženje ima još puno. Ali pritom ne daje odgovor koliko je zapravo to zaduženje, kako se vraća i u što je uloženo.

Službeno je objavljeno da zaduženje Holdinga iznosi 4,5 milijarde kuna. Ali u njega nisu ubrojeni dugovi Grada Zagreba kao vlasnika Holdinga od 1,8 milijardi kuna, pa 900 milijuna za stanove u Sesvetama... Novinari su zbrojili kratkoročna i dugoročna zaduženja i došli do zapanjujuće brojke od 10 milijardi kuna ukupnog gradskog duga. To je potvrdio i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Sve dok nije panično intervenirao Slobodan Ljubičić Kikaš i nagovarao novinare da prepolove tu brojku. Čemu panika ako je sve u redu? I čemu bojazan od zaduženja ako se ono lako servisira i pametno koristi?

Sanader i Bandić, gospodari Hrvatske i Zagreba, dobro znaju čemu vodi golemo zaduživanje. Država je usporila pa i zaustavila gradnju autocesta i zaduženje usmjerila u krpanje rupa i kupovanje socijalnog mira. Točnije, glasova. Bandić krpa ceste i mijenja cijevi i to koristi kako bi opravdao podizanje cijene komunalnih usluga. Ali kapitalnih projekata koji bi opravdali ovoliko zaduženje zapravo nema. Odnosno, ima kula u oblacima, poput metroa i tunela kroz Sljeme. Kao što ima i kupovanja glasova: besplatnog prijevoza, raznih dodataka na mirovine, ima i jedno luksuzno skijalište, kao i 12 tisuća zaposlenih u Holdingu s velikim i još većim plaćama... Ah da, ima i jedna garaža. Možda dvije.

Prodavanje muda pod bubrege

U godinu dana Holding se zadužio 2,2 puta. Prihodi su debelo ispod dugova. Dobit je smiješna. "Tko će platiti povećanje standarda ako ne korisnici standarda“, pita se čelnik Holdinga Slobodan Ljubičić. "Ako se bude gradila nadzemna ili podzemna željeznica, to netko mora platiti. A to su građani Zagreba“. Ima i jedna dobra vijest: "Nema mjesta brizi. Posljednje poskupljenje vode pokrit će sve troškove. Nama zaduženja više nisu potrebna i ove godine više ih neće biti“.

Oporba - ali ne i HDZ - upozorava da bi Holding većinu dugova trebao otplatiti u idućih deset godina, a to bi Bandiću trebalo biti sasvim dovoljno da još najmanje dva puta pobijedi na izborima. A onda ćemo vidjeti. Prostora za zaduženje ionako još ima. Ako je mogao bankrotirati jedan Berlin, zašto ne bi mogao Zagreb? I ako je njemačka Vlada pritekla u pomoć svojoj metropoli, zašto hrvatska Vlada ne bi isto učinila za svoj glavni grad? Sanader i Bandić ionako odlično surađuju, obojica imaju planove za vladanje u idućih deset godina, dijele poglede na vladanje i nadasve metode, pogotovo one o mlaćenju po gloginjama. I prodavanju muda pod bubrege.

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara