Pobjednik "Survivora" u zatvoru zbog neplaćanja poreza

Pobjednik "Survivora" u zatvoru zbog neplaćanja poreza

RICHARD HATCH, 44-godišnji trgovac nekretninama iz Rhode Islanda, 2000. godine je ušao u povijest kao prvi pobjednik američkog "Survivora" te tako stekao slavu daleko veću od mnogih drugih "veličina" reality žanra.

Šest godina kasnije Hatch se na naslovnice novina vratio iz nekih drugih, daleko prozaičnijih i neugodnijih, razloga. Federalna porota u gradu Providenceu je zaključila da je Hatch, slično kao i neka druga slavna imena u američkoj povijesti, zaboravio na jednu stvar s kojom se uz smrt, barem kada su SAD u pitanju, svatko kad-tad mora suočiti - porezima.

Početkom prošle godine je federalni tužitelj ustanovio kako Hatch u nijednoj od svojih poreznih prijava nije spomenuo milijun američkih dolara nagrade za pobjedu u "Survivoru", a poslije ga je teretio i za neprijavljenih 321.000 dolara za nastupe na bostonskim radio-postajama. Federalni istražitelji su također otkrili kako je novac, prikupljen od strane humanitarnih udruga koje je Hatch  osnovao, korišten za obnovu njegove privatne kuće.

Hatch, koji se izjasnio kao homoseksualac, živi sa svojim 15-godišnjim usvojenim sinom Christopherom, a od svibnja prošle godine i s partnerom Emilianom Cabralom, s kojim se vjenčao u Kanadi.

Hatchu porezne nevolje nisu jedini sudar sa zakonom. 2000. godine bio je optužen za zlostavljanje Christophera, a dvije godine kasnije za fizički napad na svog bivšeg dečka. Obje optužbe su naknadno odbačene.

Ovaj put ga je sreća iznevjerila te je proglašen krivim za tri od deset točaka optužnice, te mu prijeti kazna od 13 godina zatvora i globa od 600.000 dolara. Nakon što ga je porota proglasila krivim,  Hatchu je sudac, navodeći opravdani rizik od bijega, odbio jamčevinu te ga poslao u istražni zatvor gdje će sjediti do 28. travnja i izricanja pravomoćne kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tih nekoliko mjeseci će Hatch imati dosta vremena da razmisli o tome nije li odustajanje od već postignute nagodbe s tužiteljima - prema kojoj je u zamjenu za priznanje krivice trebao dobiti blažu kaznu - bila dobra ideja.

Hatch je tu odluku pred medijima pravdao sa svojim vjerovanjem - za kojeg danas tvrdi da je bilo pogrešno - kako je po zakonu TV-kuća CBS morala pokriti njegove porezne obveze.

Prošlog petka je Hatchov odvjetnik Michael Minns, pak, izazvao dosta publiciteta tvrdeći kako je njegov klijent postigao sporazum s CBS-om prema kojemu će TV-kuća platiti Hatchov porez u zamjenu za šutnju o brojnim kompromitirajućim detaljima vezanim uz snimanje popularnog reality showa.

No, Hatch pred sudom nikada nije odgovarao na ta pitanja, kao ni CBS-ov producent Mark Burnett.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara