Pobjegla ISIS-ova tinejdžerica, pokušava se vratiti u Britaniju?

Pobjegla ISIS-ova tinejdžerica, pokušava se vratiti u Britaniju?
Screenshot: Sky News

SHAMIMA Begum, Britanka bangladeškog podrijetla koja se prije četiri godine pridružila Islamskoj državi u Siriji, prije nekoliko je dana pobjegla iz izbjegličkog kampa u toj zemlji. Britanski stručnjak za terorizam tvrdi da se ova supruga ISIS-ovog terorista ustvari pokušava vratiti u Veliku Britaniju, iako joj je oduzeto državljanstvo. 

>> Britanka koja je otišla u ISIS pobjegla iz kampa. Primala je prijetnje smrću

"Iz logističke, ali i taktičke perspektive, ona bi otputovala u Irak gdje Velika Britanija ima konzularnu službu i tamo zatražila pomoć. Čak i ako neće dobiti neposrednu pomoć zbog aktualne kontroverze oko ukidanja njenog državljanstva u britanskom ministarstvu unutarnjih poslova, britanska vlada je javno izrazila da je voljna prepoznati i zbrinuti njeno novorođeno dijete. Vjerojatno je krenula za Irak, gdje može tražiti repatrijaciju", komentirao je David Otto, stručnjak za antiterorizam i organizirani kriminal iz sigurnosno-konzultantske tvrtke Global Risk International, za Daily Star.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid prethodno je rekao da će, iako je Begum oduzeto britansko državljanstvo jer ima pravo na bangladeško, njeno dijete ipak zadržati britansko državljanstvo koje mu je pripalo preko majke.

Njenom djetetu ipak neće biti oduzeto britansko državljanstvo

"Mora biti posljedica za one koji podržavaju teror. Djeca ne bi smjela patiti. Stoga, ako roditelj izgubi britansko državljanstvo, to ne utječe na prava djeteta", objasnio je Javid. 

U međuvremenu se stvar s oduzimanjem državljanstva prilično zakomplicirala kad je ministar vanjskih poslova Bangladeša izjavio kako ona nije njihova građanka te da joj neće biti dopušten ulazak u zemlju.

U međuvremenu, njen suprug Yago Riedijk, Nizozemac koji je prešao na islam i koji nije izgubio državljanstvo iako je na popisu terorista, izjavio je za medije kako bi volio da se vrati s njim u Nizozemsku. 27-godišnji Riedijk se trenutno nalazi u kurdskom centru za zatočenike u sjeveroistočnoj Siriji. 

Otac ove tinejdžerske ISIS-ovke, koji živi u Velikoj Britaniji, javno je zamolio vladu da ipak dopusti njen povratak u zemlju i vrati joj državljanstvo te da joj onda sudi za eventualne zločine. 

"Zamolio bih britansku vladu da ne poništava njeno državljanstvo, da vrati njeno državljanstvo i da je, ako je kriva, vrati u Britaniju i kazni je ovdje", rekao je Ahmed Ali u intervjuu za Associated press. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara