Počeli neizvjesni izbori u Švedskoj, očekuje se velik iskorak populista

Počeli neizvjesni izbori u Švedskoj, očekuje se velik iskorak populista
Foto: FaH/EPA

ŠVEĐANI su u nedjelju počeli izlaziti na opće izbore na kojima su dva suprotstavljena bloka izjednačena, a očekuje se velik iskorak antimigrantske stranke Švedskih demokrata u utrci za 349 mandata u parlamentu.

Prema posljednjim anketama, lijevi blok prevođen Socijalnim demokratima premijera Stefana Lofvena ima blagu prednost pred protivničkom četverostranačkom oporbenom koalicijom poznatom kao Savez.

Formiranje vlade neće teći glatko s obzirom na to da nijedan blok neće osvojiti većinu u parlamentu.

Lijevi blok koji se sastoji od socijaldemokrata, Zelene stranke i Lijeve stranke ostvarit će oko 41 posto glasova dok će njihova glavna opozicija, blok desnog centra koji se sastoji od konzervativne Stranke umjerenih, Stranke centra, liberala i demokršćana osvojiti oko 37,7 posto glasova. Taj blok na mjestu premijera vidi konzervativnog vođu Ulfa Kristerssona.

Švedski demokrati koji su 2014. osvojili 13 posto glasova sad bi trebali povećati taj postotak na 17 do 25, ovisno o anketama.

Spektakularni rezultati ultradesnih stranaka širom Europe

Ultradesne stranke postigle su spektakularne rezultate širom Europe na izborima proteklih godina nakon izbjegličke krize u kojoj je 2015. u Švedsku ušlo 163.000 migranata.

Lofven je svoju stranku u kampanji predstavljao kao zaštitnika švedskog sustava socijalne skrbi i isticao kako je za vrijeme njegova mandata zaposleno najviše ljudi u povijesti. Unatoč tomu, predviđa se kako će Socijaldemokratska stranka, s oko 25 posto glasova, ostvariti svoj najlošiji rezultat u posljednjih sto godina.

Pad popularnosti dio je trenda u kojemu su socijaldemokrati iz svih nordijskih zemalja izgubili svoju tradicionalnu glasačku bazu zbog promjena u klasnoj strukturi i tržištu rada.

Imigracija u centru pažnje

Druge su teme bile u centru medijske pozornosti tijekom kampanje, ponajprije imigracije i integracija useljenika, kao i pozadine napada bandi i paljenja automobila u većinski imigrantskim naseljima gradova kao što su Göteborg i Malmö.

Lofvenova vlada je krajem 2015. postrožila imigracijske zakone nakon velikog priljeva migranata u zemlju. Švedska je tada uz Njemačku i Austriju bila glavna europska destinacija za migrante iz zemalja pogođenih ratom, poput Sirije, Iraka ili Afganistana.

Uz parlament glasači će odabrati i članove 20 pokrajinskih i 290 općinskih vijeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara