Paravinja ne želi na suđenje, smatra da je već osuđen i da su mu svi dokazi podmetnuti

Paravinja ne želi na suđenje, smatra da je već osuđen i da su mu svi dokazi podmetnuti

Foto: FAH

U SPLITU je jutros počelo treće suđenje Draganu Paravinji za ubojstvo i silovanje 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić. Sudac Damir Romac na prijedlog tužiteljice isključio je javnost sa glavne rasprave, i to zbog zaštite obitelji Bilić, kao i činjenice da je žrtva bila maloljetna. 

Paravinja smatra da su mu svi dokazi podmetnuti

I Paravinja i njegov odvjetnik Željko Gulišija bili su protiv isključenja javnosti. Gulišija je kazao da je o slučaju sve više-manje poznato, dok je Paravinja zabrinut zbog mogućih manipulacija.

"Skriva se počinjenje kaznenih djela brojnih službenih osoba", kazao je Paravinja, koji namjerava tužiti Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Zato je potrebno pričekati završetak kaznenog postupka. 

Paravinja je zatražio da ga ne dovode na suđenje. Smatra da je već osuđen presudama Vrhovnog suda i da su mu svi dokazi podmetnuti. Želju mu neće ispuniti jer težina kaznenog djela i predviđena kazna zatvora traže da bude prisutan dok mu sude. 

Suđenje ne bi trebalo potrajati, jer se branitelj Željko Gulišija složio sa čitanjem iskaza saslušanih svjedoka. Traži da se u sudnici saslušaju tek dvojica vještaka te troje svjedoka. Vlasnik kamiona, vozač koji je zamijenio Paravinju te sestra Antonije Bilić, koja dosad nije svjedočila na suđenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće suđenje bespotrebno?

Paravinja je u Šibeniku dvaput bio nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, no Vrhovni sud ukinuo je i prvu i drugu presudu.

Prema stajalištu zastupnika obitelji Bilić, splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića, bez potrebe. Ljubičić smatra da je šibenski sud sve pravilno utvrdio i da se u ovom, trećem po redu, suđenju neće ustanoviti nikakav novi detalj.

Obitelj Bilić danas nije bila u Splitu, ali će doći na iduće ročište. I oni žele da se postupak što brže okonča.

Paravinja je nedavno prebačen iz zagrebačkog u splitski zatvor te je smješten u istu ćeliju sa Draganom Vasiljkovićem, ozloglašenim kapetanom Draganom, koji čeka početak suđenja za ratni zločin na ratnim zarobljenicima i civilima tijekom Domovinskog rata.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara