POČEO SUMMIT EU-A U RIMU

Čelnici 28 europskih zemalja otvorili su u subotu u Rimu summit na kojem će raspravljati o prvom ustavu Europske unije kojim bi se spriječila nemogućnost odlučivanja kad se dogodine EU proširi.

Predsjedatelj EU-a talijanski premijer Silvio Berlusconi otvorio je Međuvladinu konferenciju naglasivši kako je to konferencija "volje Europe koja želi biti Europom".

U Rimu su poslije Drugog svjetskog rata potpisani prvi sporazumi Europske zajednice i oni su bili znakom povjerenja, vjere u Europu, rekao je Berlusconi. Sada je riječ o volji utemeljenoj na kulturi i civilizaciji. Europa je bila podjeljena nacističkim i komunističkim totalitarizmima, rekao je Berlusconi, a Drugi je svjetski rat bio bratoubilački. Danas možemo vidjeti koliko su oci utemeljitelji Europske zajednice imali pravo, rekao je talijanski premijer.

Uz stroge mjere sigurnosti europski se čelnici sastaju u kongresnome centru što ga je koncem tridesetih dao sagraditi fašistički diktator Benito Mussolini u četvrti EUR-u. Ondje se 1943. imala održati Svjetska izložba, ali je odgođena zbog rata.

Ta je lokacija odabrana jer ju je lakše čuvati od prosvjednika. Rim je zatvoreni grad, desetak tisuća policajaca čuva sve prilaze EUR-u. Dvije su povorke prosvjednika: jedna sindikalnih konfederacija Europe, a druga protuglobalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razgovori bi morali završiti 13. prosinca. Uspiju li, nastat će ustav za Uniju nakon što se dogodine u svibnju 15-člani blok proširi za još deset članica.

Na summitu su kao promatrači i predstavnici zemalja kandidata Bugarske, Rumunjske i Turske.

Očekuje se da će pregovori biti teški jer ima spornih pitanja oko kojih se ne slažu velike i male zemlje EU-a.

Glavna točka neslaganja bit će sastav Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije jer su male zemlje složne u zahtjevu da svaka u njoj dobije stalnog i punopravnog predstavnika.

Deset zemalja koje iduće godine postaju punopravne članice odlučne su u namjeri da izbore promjene u nacrtu ustava koji je pripremila Konvencija o budućnosti Europe pod vodstvom bivšeg francuskog predsjednika Valerya Giscarda d'Estainga. Zemlje utemeljiteljice Europske unije zauzimaju se za to da se ne raspravlja o pitanjima oko kojih je unutar Konvencije postignut konsenzus te da se predloženi nacrt ustava usvoji uz manje korekcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara