Pogledajte betoniranu plažu ispred vile međugorske vidjelice na Hvaru

Pogledajte betoniranu plažu ispred vile međugorske vidjelice na Hvaru
Foto: Čitatelj Indexa, Međugorje_info/Youtube

MEĐUGORSKA vidjelica Mirjana Dragičević-Soldo pred svojom je vilom u uvali Blace, u Općini Sućuraj na otoku Hvaru, dala nasuti beton preko tisućljetnih stijena, a onda je taj nered obložila kamenim pločicama kakvima po njezinim Bijakovićima u BiH susjedi rade suhozide, objavila je danas Slobodna Dalmacija dodajući kako dvojbe nema jer su, prema podacima iz zemljišnih knjiga, vlasnici kuće i parcele zaista Mirjana i njen suprug Marko Soldo.

> Slike uništenja i betonizacije s Hvara, ali i iz drugih mjesta koja se nalaze na našoj obali, šaljite nam na mail debetonizacija@index.me

Na betonirani i popločeni dio obale postavljene su i ležaljke pa se radi i o uzurpaciji pomorskog dobra jer je utvrđeno kako na tom dijelu nema ni koncesijskog odobrenja. Index je u popodnevnim satima dobio fotografije te zabetonirane plaže, ali i odgovore nekih institucija o tome je li to dopušteno.

Mirjana Soldo: Prvi put čujem za to

Novinar 24sata stupio je u kontakt s Mirjanom Soldo. Kaže kako se "pravila da ne zna o čemu je riječ". "Kakva kuća? Koja plaža? Kakvo betoniranje? Prvi put čujem za sve to, nije to istina i ne mislim se sada spuštati na tu razinu i to komentirati", rekla mu je Mirjana Dragičević-Soldo. l 24sata dodaje kako činjenice govore drugačije.

Inspekcija ne zna tko je to zabetonirao obalu ispred vile međugorske vidjelice

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je po zaprimljenoj prijavi dana 25. 7. 2019. godine na lokaciji uvala Blaca na otoku Hvaru, općina Sućuraj, obavila inspekcijski nadzor. Na terenu nije nitko zatečen, već je utvrđeno da je na dijelu k.č. 1486/2 K.O. Sućuraj uz ulicu anagrafske oznake Ulica Blace, uz more izbetonirano sunčalište dim. 24,0 x 2,0 m, djelomično obloženo kamenim pločama", stoji u odgovoru Državnog inspektorata Indexu.

Iz odgovora je jasno da je Inspektorat utvrdio devastaciju obale, no ne zna tko je investitor. Kako nam kažu, tražit će pomoć Općine Sućuraj. 

"U nastavku ispitnog postupka, kako bi se utvrdio investitor, poslat će se poziv predstavniku Općine Sućuraj i pokrenut će se upravni inspekcijski postupak", stoji u nastavku odgovora Inspektorata. 

Ministarstvo koje bi se trebao baviti zaštitom okoliša to nije ni osudilo

Index je danas poslao upit i Ministarstvu zaštite okoliša. No, oni to betoniranje nisu ni osudili, već su samo prebacili lopticu na Državni inspektorat.

"Stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu ("Narodne novine" br. 115/18.), s danom 1. travnja 2019. godine, poslovi inspekcijskog nadzora u području zaštite okoliša, zaštite zraka, održivog gospodarenja otpadom, zaštite od svjetlosnog onečišćenja, upravljanja vodama, zaštite prirode, prekograničnog prometa i trgovine divljim vrstama, elektroenergetike, toplinarstva te istraživanja i eksploatacije ugljikovodika i geotermalnih voda za energetske svrhe, plinskog i naftnog sektora, prešli su u djelokrug Državnog inspektorata", stoji u službenom odgovoru Ministarstva zaštite okoliša ministra Čorića, iz kojeg je razvidno da se ovim slučajem neće baviti. 

Bez obzira na prebacivanje odgovornosti, Ministarstvo okoliša ni jednom riječju nije ni osudilo očiglednu devastaciju obale. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara