Pogledajte transparente s prosvjeda: "Ne radu do 67.! Čekate da pocrkavamo?"

Pogledajte transparente s prosvjeda: "Ne radu do 67.! Čekate da pocrkavamo?"
Foto: Luka Šangulin/Index, Filip Kos/Pixsell

DANAS je na Europskom trgu u Zagreb održan prosvjed protiv mirovinske reforme. Trajao je skoro dva sata, a na pozornici su se izmjenjivali radnici sa svojim iskustvima da bi pred kraj svoje poruke poslali sindikalisti koji su najavili referendum. Glavna poruka s prosvjeda je "Ne radu do 67.!".

Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo "Uzimate siromašnima, dajemo bogatima", "Očekujte otpor, tek počinjemo", "Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!", "S faksa na burzu, s posla na groblje", "Mi smo izgradili, vi ste popljačkali", "Penalizacija = siguran put u siromaštvo" itd.

Pogledajte transparente s prosvjeda, slobodno možete glasati za onaj koji vam se najviše sviđa.

 

Najavili referendum

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo. U slučaju da vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije. 

Također i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim mirovinskim fondovima izu kojih će se financirati veći broj umirovljenika. Nadalje, pozivaju i one koji smatraju da  mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s općim propisima za umirovljenje. Navode kako će, ako Vladina mirovinska reforma prođe doprinosi radnika će biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada već 19.

Upozoravaju kako će svi koji neće moći raditi do 67. godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara