Suđenje Miloševiću: Svjedoči aktivistica Jerry Laber

Suđenje Miloševiću: Svjedoči aktivistica Jerry Laber

AKTIVISTICA za zaštitu ljudskih prava Jerry Laber u utorak je, na hrvatskom dijelu suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, posvjedočila kako je njezina organizacija ´Helsinski Watch´ upozoravala vlasti u Beogradu na konkretne povrede ljudskih prava na području Hrvatske i Kosova, koje je dokumentirala.

Laber, jedna od osnivačica međunarodne humanitarne udruge ´Helsinski Watch´, posvjedočila je kako je njezina organizacija sačinila početkom 90-ih više izviješća o povredama ljudskih prava na području bivše Jugoslavije koje je dostavila vrhu JNA, jugoslavenskim i srpskim vlastima, uključivši Miloševiću.

Haški tužitelji moraju dokazati, između ostalog, da je Milošević bio upozoren na povrede ljudskih prava, iz čega je proizlazila i njegova ustavna obveza (kao tadašnjeg predsjednika Srbije) osiguravanja funkcioniranja pravne države, odnosno osiguravanja sprječavanja daljnjih povreda, kao i kažnjavanja počinitelja.

Laber je kazala kako je američki ogranak ´Helsinki Watcha´ u siječnju 1992. upozorio pismom Miloševića na konkretne zločine koje su srpske paravojne snage počinile na području Hrvatske, od Vukovara preko Škabrnje do Voćina.

Laber, čije se svjedočenje poklopilo sa svjetskim danom ljudskih prava, opisala je kako je njezina udruga detaljno zabilježila brojne povrede koje su u Hrvatskoj počinile srpske snage i JNA početkom 90-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na njih je Helsinki Watch u nekoliko navrata upozorio i tadašnjeg načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžića, uključivši i na slučajeve strijeljanja hrvatskih vojnika na području Vojvodine te je od njega zatražena istraga, kao i kažnjavanje počinitelja.

Laber je kazala kako je udruga upozorila i tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana na zločine počinjene nad Srbima na području od Pakraca do Karlovca te od njega zatražila poduzimanje koraka.

Svjedokinja je kazala kako je tijekom svojih posjeta Beogradu o stanju razgovarala i s ´izvjesnim Koštunicom´, a Milošević je razjasnio kako se radilo o sadašnjem predsjedniku Vojislavu Koštunici koji je tada bio u oporbi.

Milošević je u protuispitivanju poručio svjedokinji da nju i njezinu organizaciju smatra nelegalnom, a pokušao je i osporiti uvježbanost aktivista za prikupljanje iskaza žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara