Poljska će dati državne penzije majkama četvero i više djece

Poljska će dati državne penzije majkama četvero i više djece
Foto: EPA

POLJSKA će odsad isplaćivati mirovinu za majke četvero i više djece, kakvih je u toj zemlji oko 86 tisuća. 

Takozvane mirovine za majke koštat će ove godine Poljsku oko 800 milijuna zlota, odnosno 212 milijuna dolara, i dodatnih 11 milijardi, odnosno oko 19 milijardi kuna, rekli su premijer Mateusz Morawiecki i ministrica rada Elzbieta Rafalska. 

"Društvo očekuje i itekako prihvaća ovaj projekt. On pokazuje da ovaj napor... podizanja više djece uživa značajnu podršku među Poljacima", rekla je Rafalska.

Majke četvero djece koje nemaju pravo na mirovinu dobivat će skoro 300 dolara mjesečno

Prema novom zakonu, majke četvero i više djece koje dosegnu dob za mirovinu, ali nisu radile dovoljno dugo da bi ostvarile pravo na minimalnu mirovinu, moći će se prijaviti za mjesečnu naknadu od 1100 zlota, odnosno 291 dolar, od ožujka. Očevi se također mogu prijaviti, ali samo ako je majka umrla ili napustila obitelj. 

 

Vlada desno-populističke i euroskeptične stranke Pravo i pravda želi povećati populaciju zemlje, koja trenutno iznosi 38 milijuna, ali ne kroz imigraciju, nego kroz podizanje nataliteta. Kao i u brojnim drugim europskim zemljama, natalitet u Poljskoj je daleko ispod praga nužnog za održavanje jednakog broja stanovništva. Taj prag je, naime, 2,1 dijete po ženi, a u Poljskoj je 2018. bio 1,4 djeteta.

Pristaše vladajućih pozdravile su mjeru. "Konzervativna vlada Poljske nastavlja sa svojim pro-obiteljskim politikama... Popravljanje poljske demografije kroz višu stopu nataliteta bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja vlade u 2015.", napisao je poljski tviteraš Darek Kwiatkowski.

Ovo nije prva pronatalitetna mjere koju je uvela populistička vlada Morawieckog. Još od 2016. sve poljske majke dobivaju dječji doplatak za svako dijete poslije prvog. Skupe, ali popularne socijalne mjere koje je vlada uvela olakšale su tako život majke sedmero djece Agnieszke Polak, piše Financial Times.

"Prije sam se oslanjala na socijalnu skrb koja bi plaćala za ručak i izlete svoje djece, zbog čega sam se sramila. Sada mogu platiti za sve svojom plaćom i dječjim doplatkom. Budući da je doplatak za sve, nije stigmatizirajući", kaže Polak.

Dječji doplatak od 130 dolara za svako dijete poslije prvog

Dječji doplatak, poznat po imenu 500+, bio je glavno obećanje vladajuće stranke Pravo i pravda u predizbornoj kampanji 2015. Zajedno sa smanjenjem dobi za mirovinu te socijalnim naknadama za školsku djecu i kućanstva izdašni dječji doplatak bio je dio paketa socijalnih mjera koji je uzbunio ekonomiste, ali su ga siromašniji Poljaci zdušno podržali.

Premijer Morawiecki i njegova stranka sad se nadaju da će ova shema zacementirati podršku glasača na izborima za nacionalni i EU parlament - i jedni i drugi održavaju se ove godine. Pod ovim programom, obitelji s više djece primaju 500 zlota (130 dolara) mjesečno - što je trećina minimalne neto plaće u Poljskoj - za drugo, treće i svako sljedeće dijete. Obitelji vrlo niskih primanja s jednim djetetom također se mogu kvalificirati za dječji doplatak.

Gotovo 2,5 milijuna obitelji primalo je ovaj doplatak prema podacima iz rujna prošle godine, što je za poljski proračun bio trošak od 24 milijardi zlota, odnosno više od 1% poljskog BDP-a. Doplatak je pomogao umanjiti ekstremno siromaštvo, prema podacima Eurostata. Postotak Poljaka kojima prijete siromaštvo i socijalna isključenost pao je za 11% u 2017., što je najveći pad te godine u cijelom EU, javlja Financial Times.

Kupovanje glasova ili podizanje nataliteta?

Program je, unatoč tome, u zemlji s komunističkom prošlošću vrlo kontroverzan. Oporba optužuje vladajuće da podmićuju glasače i stvaraju kulturu povlastica, a ekonomisti kritiziraju mjere kao rasipanje proračunskih sredstava. Aleksander Laszek, ekonomist iz Foruma za građanski razvoj, rekao je da visoka cijena dječjeg doplatka ima negativan utjecaj u obliku nižih plaća zaposlenika u javnom sektoru i povećanja poreza. "U isto vrijeme, 500+ nije najučinkovitiji alat za deklarirane ciljeve", zaključuje Laszek. 

Usto, ekonomisti kritiziraju doplatak jer potiče žene da ne rade. Izvještaj OECD-a i Poljskog instituta za strukturno istraživanje zaključio je da je, otkad je mjera uvedena u travnju 2016., do sredine 2017. participacija majki koje ispunjavaju uvjete za dječji doplatak u radnoj snazi pala za 2,4%. To je oko 100 tisuća žena koje su prestale raditi ili tražiti posao. Iako se ovaj broj sam po sebi ne čini posebno velik, trend je alarmantan, smatra jedna od autorica izvještaja Iga Magda. 

"Trend je najjači među najmanje obrazovanim ženama koje žive u malim gradovima. One rade poslove koji se plaćaju najmanje i to tamo gdje je put na posao najdulji i najskuplji", pojasnila je Magda. S druge strane, majka sedmero djece s početka teksta kaže da ne namjerava dati otkaz na poslu iako prima doplatak. "Trebate misliti o budućnosti i mirovini. Osim toga, 500+ može nestati jednog dana", kaže Polak.

Kamila, majka dvoje djece i tajnica, također kaže da ne zna nikoga tko je dao otkaz zbog doplatka, ali da su neki odlučili ne prihvatiti loše plaćene poslove i umjesto toga ostati kod kuće s djecom. "Ovakve povlastice postoje svugdje u zapadnoj Europi. Mislim da je bilo krajnje vrijeme i za Poljsku", kaže ova majka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara