Ponovljeno suđenje za Fimi mediu opet odgođeno zbog bolesti Nevenke Jurak

Ponovljeno suđenje za Fimi mediu opet odgođeno zbog bolesti Nevenke Jurak
Foto: Hina

PONOVLJENO suđenje u slučaju Fimi media još jednom je odgođeno zbog bolesti optužene Nevenke Jurak, vlasnice marketinške agencije preko koje je, po tvrdnjama Uskoka, izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki među ostalim i za HDZ-ov crni fond.

Kako bi se sudsko vijeće upoznalo sa zdravstvenim stanjem Nevenke Jurak, s ročišta je isključena javnost. Njen odvjetnik Krešimir Vilajtović sud je na početku ročišta izvijestio da "zbog teškog zdravstvenog stanja i intenzivnih medicinskih obrada koje će uslijediti" njegova branjenica ne može pratiti suđenje. Kazao je i da će sudsko vijeće detaljno upoznati s njenim zdravstvenim stanjem, ali iza zatvorenih vrata zbog zaštite njene privatnosti.

Odvjetnik je pojasnio i da se današnja rasprava može održati bez nazočnosti Nevenke Jurak, ali da ona svakako želi biti na narednim ročištima na kojima bi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Suđenje se vjerojatno nastavlja u studenom

Zbog zdravstvenih tegoba Nevenke Jurak iznošenje Sanaderove obrane više je puta odgađano od početka srpnja, a suđenje bi se, prema najavama, trebalo nastaviti u studenome.

Na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media Tužiteljstvo tereti Sanadera da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz bivšeg premijera, vlasnice Fimi medije i HDZ-a kao prve stranke optužene za korupciju, na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka u kojem su nepravomoćno osuđeni, odbacili optužbe za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi medije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara