Ponovna pojava koronavirusa u Pekingu dokaz je kako se virus može vratiti bilo kad

Ponovna pojava koronavirusa u Pekingu dokaz je kako se virus može vratiti bilo kad
Ilustracija: EPA

DO PROŠLOG tjedna činilo se kako je Peking zaboravio na koronavirus. 

Kineska prijestolnica već 55 dana nije prijavila lokalne zaraze i život se vratio u normalu. 

Tvrtke i škole ponovno su se otvorile, radnici su se vratili na posao, a gradski javni prijevoz i parkovi ponovno su bili puni ljudi. 

Međutim, sve se promijenilo prošli tjedan. Naime, nanizali su se novi slučajevi, a do danas je zaraženo preko 180 ljudi. 

Peking je u nekoliko dana u djelomičnoj blokadi. Vlasti su ponovno uvele restriktivne mjere - zatvaranje stambenih četvrti i škola te zabranu napuštanja grada, a u samo pet dana testirano je oko 365 tisuća ljudi. 

Izbijanje zaraze u Pekingu, koji su vlasti prozvale jednim od najsigurnijih gradova u zemlji po tom pitanju, podsjetnik je na to kako se virus lako može vratiti u mjesta gdje se misli da je iskorijenjen. 

Slična priča dogodila se i u Južnoj Koreji koju su mnogi hvalili zbog nošenja s koronavirusom. Korejske vlasti su, naizgled, stavile pod kontrolu početne brojeve. Međutim, ublažavanje mjera socijalnog distanciranja i ponovnog otvaranja škola otvorilo je put novom valu. 

Singapur je također mnogima bio uzor u borbi protiv koronavirusa sve dok u travnju nije izbio novi val zaraze među radnicima-migrantima koji žive u prepunim sobama. 

"Situacija je pod kontrolom"

U Kini se početni val najvećim dijelom zaustavio do kraja ožujka. Kako se zaraza u drugim zemljama pogoršavala, Kina je zatvorila svoje granice većini stranaca, uvela strogu kontrolu u zračnim lukama i sve kineske državljane koji se vraćaju stavila u karantenu. 

Unatoč svim mjerama, na sjeveroistoku zemlje pojavili su se klasteri zaraze, ali se sve odnosilo na uvezene slučajeve. 

Ipak, trenutna epidemija u Pekingu najgora je dosad, a vlasti i dalje pokušavaju pronaći izvor. 

"Ova epidemija u Pekingu vjerojatno nije započela krajem svibnja ili početkom lipnja, već vjerojatno mjesec dana ranije", rekao je Gao Fu, čelnik kineskog centra za prevenciju bolesti (CDC) dodavši kako se radi o brojnim asimptomatskim i blagim slučajevima. 

Wu Zunyou, glavni epidemiolog CDC-ja, rekao je kako je epidemija ipak "pod kontrolom".

"Slučajeva će biti i sutra i preksutra, ali to nisu nove zaraze, ovo je samo otkrivanje prijašnjih - situacija je pod kontrolom", rekao je Wu dodavši kako ova situacija nije neočekivana.

"Sve dok postoji rizik od uvoženja slučajeva, zaraze se mogu dogoditi bilo gdje", rekao je Wu, a prenosi CNN

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara