Popis "nepoželjnih osoba" EU-a: Najmanje 25 osoba iz BiH

Popis "nepoželjnih osoba" EU-a: Najmanje 25 osoba iz BiH
NAJMANJE 25 osoba iz Bosne i Hercegovine naći će se na popisu onih kojima će uskoro biti zabranjeno putovanje u zemlje članice Europske unije, najavio je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz" Ashdown je kazao kako je rječ o osobama umiješanim u organizirani kriminal te potporu osumnjičenima za ratne zločine.

Na popisu nepoželjenih u Europskoj uniji već se nalaze Momčilo Mandić i Milovan Bjelica za koje se pretpostavlja kako svojim političkim i poslovnim aktivnostima aktivno sudjeluju u skrivanju bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Mandić se trenutačno nalazi u zatvoru u Beogradu gdje je uhićen u ranije ovog tjedna.

Uhićenje je obavio odjel srbijanske policije za borbu protiv organiziranog kriminala koji provodi operaciju "Sablja" započetu nakon ubojstva premijera Đinđića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Popis osoba kojima će biti zabranjen ulazak u EU, kako je najavio Ashdown, bit znatno duži od najavljenih 25 iz BiH.

"To je naš dio od stotinu osoba za koje imamo dokaze da sudjeluju u organiziranom kriminalu i pomažu skrivanje osoba osumnjičenih za ratne zločine", kazao je Ashdown.

Britanski je diplomat istaknuo kako će se istodobno u samoj BiH zaoštriti borba protiv organiziranog kriminala.

Ona će se temeljiti na značajnim promjenama kaznenog zakona, uspostavi gospodarskog suda te posebne policijske postrojbe za borbu protiv organiziranog kriminala čije je pripadnike prošle godine obučavao SFOR.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara