Porotnici su u strahu od El Chapa. Hoće li ga zato osloboditi?

Porotnici su u strahu od El Chapa. Hoće li ga zato osloboditi?
Foto: EPA

SUĐENJE Joaquinu Guzmanu El Chapu, najpoznatijem živućem narkobosu, u samoj je završnici. Porota na sudu u New Yorku se prošlog tjedna povukla na vijećanje kako bi odlučila je li zloglasni meksički narkobos kriv za deset točaka optužnice, na prvom mjestu za vođenje kontinuiranog kriminalnog pothvata i međunarodne zavjere proizvodnje i distribucije kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane. 

>> Svjedoci na suđenju: El Chapo se seksao s curicama, nazivao ih je "vitaminima"

>> Šokantna svjedočanstva na suđenju El Chapu: Imao je "sobu za ubojstva"

No njihovo vijećanje je ušlo već u drugi tjedan, a u američkim medijima sve se više postavlja pitanje – zašto im treba toliko dugo? Mnogi su očekivali brzu osuđujuću presudu, s obzirom na impozantnu količinu dokaza, uključujući niz svjedočenja El Chapovih bivših suradnika koji su postali svjedoci pokajnici, snimljene razgovore i elektronske prepiske Chapa i njegovih ljubavnica i suradnika koje su američki agenti prisluškivali, kalašnjikove i kilograme zaplijenjenog kokaina.

Tužitelji tvrde da je El Chapov kartel pod njegovim vodstvom prokrijumčario najmanje 200 tona kokaina u SAD. Na suđenju je otkriveno i da je El Chapo osobno mučio i ubijao svoje kriminalne suparnike, da je njegov plaćeni ubojica Antonio "Jaguar" Marruf imao posebno prilagođenu sobu za ubijanje te da je El Chapo u biti uhvaćen nakon što su agenti FBI-ja vrbovali njegovog bivšeg suradnika Christina Rodrigueza, informatičkog stručnjaka koji je za njega izradio sustav tajne komunikacije. Nakon što su upali u taj sustav, američki agenti domogli su se preko 200 sati snimljenih Chapovih razgovora. Odvjetnici pak tvrde da su svjedoci pokajnici zapravo svalili vlastite zločine na El Chapa.

 Kako uopće može biti sumnje da je vođa kartela Sinaloa kriv, piše novinar Vice Newsa Keegan Hamilton, koji je slušao svjedočenja na suđenju zajedno s osam žena i četvoricom muškaraca u poroti.

Ako suđenje bude poništeno, počet će novo  u New Yorku ili negdje drugdje

Od 57 svjedoka koji su pozvani na sud, samo je jedan bio svjedok obrane – Chapovi odvjetnici iznosili su obranu samo pola sata. Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Porota mora pažljivo razmotriti svaku od deset točaka optužnice, od kojih jedna sadrži čak 27 različitih kaznenih djela, a zatim mora ispuniti komplicirani formular od osam stranica u kojem objašnjava svoju odluku.

Gotovo je nezamislivo da El Chapo bude oslobođen za svih 10 točaka optužnice – a osuđujuća presuda za samu jednu od njih lako bi mu mogla donijeti doživotnu zatvorsku kaznu, ili dugogodišnju kaznu koja bi ga, s obzirom na njegovu dob (61) najvjerojatnije zadržala iza rešetaka do smrti. Naravno, osim u slučaju da ne pobjegne i iz američkog zatvora kao što je već dva puta iz meksičkog, no to je također u rangu gotovo nezamislivog. Podsjetimo, El Chapo je, zahvaljujući ovom dvostrukom bijegu i višegodišnjem skrivanju od meksičke i američke policije, dosegao status ikone u narkomiljeu, no 2016. je uhvaćen i treći put, a iduće godine deportiran u SAD.

Ako porota ne bude u stanju složiti se, budući da presudu mora donijeti jednoglasno, SAD može jednostavno pokrenuti suđenje ispočetka, bilo opet u New Yorku ili u jednoj od pet američkih saveznih jurisdikcija u kojima je optužen. Isti scenarij izgledan je u slučaju da suđenje bude poništeno ako se utvrdi da je porota kompromitirana –primjerice, ako više porotnika dođe sucu i ustvrdi da su bili izloženi medijskim izvještajima o El Chapu i njegovom navodnom drogiranju i silovanju djevojčica, što nije bio dio optužnice.

Čak i da El Chapo bude oslobođen, ne bi zaista bio pušten na slobodu. Policija bi ga najvjerojatnije ponovo uhitila odmah u sudnici i poslala ga na novo suđenje u El Pasu, San Diegu ili Chicagu. Njegovi odvjetnici bi, međutim, mogli osporiti novo suđenje, koristeći pravni argument da se njihovom klijentu ne može ponovo suditi za ista kaznena djela.

Je li moguće da porota oslobodi El Chapa iz straha za svoj život?

Je li moguće da je kartel Sinaloa dospio do porotnika i zaprijetio im da će ih ubiti ako osude El Chapa? Vjerojatno ne, zaključuje novinar Vicea. Porotnici imaju zaštitu Američkih maršala, savezne policijske agencije u sklopu Ministarstva pravosuđa. Utjecanje na porotu, bilo podmićivanjem ili prijetnjama, bilo bi vrlo riskantno za Sinalou, a korist bi bila upitna, s obzirom na to da Chapo vjerojatno ne bi završio na slobodi. A kako zasad izgleda, Sinaloa operira sasvim glatko i bez svog bivšeg šefa. Njegov sin i braća preuzeli su upravljanje narkobiznisom, a njegov partner El Mayo, još uvijek nije uhvaćen. 

Porotnici su zbog vlastite sigurnosti anonimni i djelomično izolirani za vrijeme suđenja – iako idu kući nakon sudskih ročišta, pri dolasku i odlasku sa suda imaju policijsku pratnju. Neki od njih već su prethodno priznali da se boje suočiti se u sudnici s bivšim vođom brutalnog narkokartela. Štoviše, kako su američki mediji pisali u studenom, neki od kandidata za porotu odbačeni su nakon što su priznali da se boje za svoj život ako budu izabrani.

Psihologinja Sonia Chopra naglasila je za CNN da bi taj strah, iako vjerojatno neće utjecati na samu odluku, također mogao otegnuti vrijeme potrebno za njeno donošenje. "Istini za volju, jednom kad su ti porotnici pušteni, oni idu kući. Neće imati zaštitu do kraja svojih života", kaže Chopra. 

Međutim, kako tvrdi odvjetnik u El Chapovom timu Michael Lambert, moguće je da porota sumnja u vjerodostojnost ključnih svjedoka optužbe, koji su i sami priznali da su počinili gnusne zločine za koje sad očekuju imunitet ili blage kazne. 

"Čuli su mnogo svjedoka, vidjeli su mnogo dokaza. Bio bih više zabrinut da se (porotnici) vrate za dan ili dva s presudom", ocijenio je za CNN bivši savezni tužitelj Jimmy Gurule, koji je i sam vodio nekoliko slučajeva protiv članova narkokartela. Usto, sama optužnica protiv El Chapa je, tvrdi Gurule, "neobična, komplicirana, zbunjujuća i kontraproduktivna". "Porota će se morati mučiti s povezivanjem točaka, unakrsnim referenciranjem dokaza", dodaje i zaključuje kako je moguće da je tužiteljstvo "pokušavalo prejako" i ponudilo poroti naprosto previše informacija i točaka optužnice koju mora razmotriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara