Poskupljenje mlijeka između 4,3 i 9,9 posto

I MLIJEKO poskupljuje, međutim još nije poznato koliko, jer prerađivači mlijeka predlažu 4,3 posto, proizvođači 9,9 dok Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predlaže kompromisno poskupljenje od 6,8 posto.

Zaključak je to jučer održanog sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka iz Ministarstva. Na sastanku glavne tema je bila povećanje troškova proizvodnje mlijeka dok će Uredba o ciljnoj cijeni mlijeka najkasnije biti predložena do kraja tjedna.

U Ministarstvu tvrde kako su svjesni problematike tržišta, proizvodnje, ali i otkupa mlijeka te napominju kako prijedlozi Ministarstva idu u smjeru ostvarivanja osnovnog cilja što je povećanje proizvodnje i kvalitete mlijeka te restrukturiranje samog sektora do ulaska u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnje teme sastanka bili su Operativni programi, nacrt Zakona o zemljištu te Pravilnik o kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi i ribarstvu kao i Pravilnik o kakvoći svježeg mlijeka. Izmijenjen je Operativni program govedarske proizvodnje i njegove investicijske pogodnosti.

Time je povećana otplata kredita na 15 godina uz kamatu od 4 posto te maksimalni povrat kapitalnih ulaganja za gradnju novih farmi koji je povećan s 500.000 na 3,5 milijuna kuna. U priopćenju dalje stoji kako je podržan Pravilnik o kakvoći svježeg mlijeka u dijelu koji govori o klasi mlijeka u Europskoj uniji te će se izračunavati u kilogramima, a ne kao do sada, u litrama.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara