"Potrošač" zaprepašten izjavama političara koji su protiv smanjenja PDV-a

DRUŠTVO za zaštitu potrošača "Potrošač" u današnjem je priopćenju izrazilo nezadovoljstvo izjavama bivših vladajućih političara, koji ni nakon predizborne promidžbe ne odobravaju najavljeno smanjenje stope PDVa s 22 na 20 posto.

"Potrošač" je tako reagirao na jučerašnje izjave predsjednice HNS-a Vesne Pusić, bivšeg ministra financija Mate Crkvenca i bivšeg predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića, po kojima taj postupak neće pridonijeti razvoju i socijalnim učincima niti će zadržati novac u džepovima građana, nego će uzrokovati manjak u državnom proračunu oko 3,5 milijarde kuna.

"Možda spomenutim političarima neće mnogo značiti 3000 do 3500 kuna (na godinu), ali će svakako mnogo značiti nezaposlenima, umirovljenicima i svim socijalno ugorženim skupinama građana", ocjenjuje u priopćenju Društvo "Potrošač".

Pritom ističe da će najavljenim smanjenjem u kućnim proračunima na godinu prosječno ostati više od 3000 kuna, što, dodaje, znatno može poboljšati kvalitetu življenja, a također i neposredno dodatno puniti razne fondove i državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjerice, ističe "Potrošač", tim se novcem može platiti 960 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje, ili 30 koncerata na godinu, ili se pak može potrošiti za dodatne higijenske potrepštine, sportsku kulturu ili prehranu.

Kao instrumente koji će spriječiti da trgovci razliku između dosadašnje stope PDV-a od 22 posto i smanjenog PDV-a zadrže za sebe "Potrošač" navodi kako se u idućih godinu dana treba uigrati sustav nadzora provedbe te odluke, među ostalim, model izračuna smanjenja cijena te sustav informiranja građana o cijenama nakon što se smanji porez.

Vlada premijera Ive Sanadera predložila je jučer na prvoj sjednici smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto, a niža bi se stopa trebala primjenjivati od 1. siječnja iduće godine.

(Hina) mvr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara