Video - Kosor potvrdila istragu protiv HDZ-a: Ne bojimo se, jaki smo, možemo početi od nule, iz baraka na Jarunu!

Video - Kosor potvrdila istragu protiv HDZ-a: Ne bojimo se, jaki smo, možemo početi od nule, iz baraka na Jarunu!

Foto: Goran Mehkek/Cropix
Video: Tomislav Brdjanović

KAKO doznajemo iz izvora bliskog stranci, HDZ-u je navodno blokiran račun. Nitko iz HDZ-a to nije želio komentirati, vrh stranke izlazeći iz središnjice šutke je prolazio pored novinara te nitko nije želio odgovoriti na to pitanje. Kosorica je odbrusila novinarima "Dajte molim vas, odite raditi". Hebrang je jedini rekao kako "ne zna za takvu informaciju, ali da će provjeriti".

Dva pouzdana izvora potvrdila su za Index još rano jutros da je proširena istraga protiv HDZ-a, a jedan od njih ustvrdio je da to znači da će gotovo sigurno uskoro uslijediti i optužnica protiv stranke! Naime, kako nam je objašnjeno, s obzirom da je u HDZ stigla službena obavijest da se istražuje kaznena odgovornost HDZ-a, očito je da nadležne institucije već imaju sve potrebne dokaze da bi se podigla optužnica te je to samo pitanje vremena. Obavijest je, prema našem izvoru, samo formalnost, da bi se mogla podignuti optužnica. Ako već nisu, pozive će dobiti Jarnjak i Maček, ali i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, kao odgovorna osoba.

U središnjicu HDZ-a stigla je hrpa novinara, glasnogovornica stranke rekla im je da će nakon izjave moći Kosorici postaviti maksimalno dva-tri pitanja. Na katu se nalaze svi ministri u Vladi, cijeli vrh HDZ-a.

Kosor: Najteži trenuci u povijesti stranke

"Pozvala sam vas zbog proširenja odnosno provođenja istrage protiv HDZ-a. Ovo je iznimno težak trenutak u našoj stranci, najteži u povijesti. Ovo je pretposljednja stanica križnog puta koji prolazimo, od 1. srpnja 2009. godine, od trenutka kad sam preuzela HDZ, kad je bivši predsjednik otišao s tog mjesta. Od tog trenutka počinje žestoka borba. Ovaj nalog ni za milimetra neće limitirati našu borbu protiv korupcije. Mi smo jedina stranka koja je počela borbu protiv korupcije i nećemo posustati u tome. Svi članovi stranke će dati svoje iskaze ako bude potrebno", najavila je predsjednica HDZ-a.

"Kao stranka otvorili smo vrata borbi protiv korupcije. Sada nam se to vraća kao bumerang", naglasila je predsjednica HDZ-a Kosor koja je najavila da kako je sada krajnje vrijeme da se otkriju i druge stvari.

"I u ovom trenutku mi pokazujemo da su nam interesi naroda iznad stranačkih interesa. Mi ćemo postaviti pitanje zašto pravosudni sustav, istrage koje moraju biti tajne, zašto cijeli taj proces u  uskočkim predmetima koji mora biti potpuno tajan, nije tajan, zašto i odakle cure informacije? Moramo urediti taj sustav jer Hrvatska neće biti pravna država dok to ne sredimo. Netko će odgovarati zašto se mjesecima nanosi šteta HDZ-u? Mjesecima nas pljuju različitim iskazima", govorila je Kosor dodajući kako mnoge stvari idu prema urušavanju njene stranke, ali to se neće dogoditi.

"I dalje dajemo punu potporu odlučnoj borbi protiv kriminala", ustvrdila je dodajući da je njena borba protiv korupcije uspješna, a najbolji dokaz za to je činjenica da su pregovori završili.

"Ne bojimo se istrage, dogodit će se što se ima dogoditi. Mi se kao stranka možemo vratiti od nule, možemo početi ispočetka iz baraka na Jarunu! Nećemo dopustiti da ovo što se događa utječe na nas. Različite stvari iz različitih izvora idu prema HDZ-u, HDZ je velika stranka, 220 tisuća ponosnih i časnih ljudi imamo, iz ovoga ćemo izaći kao čvrsta stranka koja je prva počela borbu protiv korupcije i protiv kriminala. I dalje ćemo tražiti odgovore na pitanja što je s istragama, što je sa činjenicom da je državna revizija otkrila da je novac potrošen nenamjenski", rekla je Kosor.

"Tražit ćemo odgovor na pitanje što je s izjavom gospodina Čička o tajnim računima SDP-a u inozemstvu. I to je temelj za pokretanje istrage, kao i njenog članka iz 2007. godine, ali ništa se nije dogodilo. Također, svi šute, pa i vi, o Sisačko-moslavačkoj županiji. Nastavit ćemo tražiti odgovore na pitanja, nećemo se umoriti. Borba protiv kriminala i korupcije je temeljno načelo Vlade kojoj sam na čelu, i upravo to je jedan od razloga zašto smo završili pregovore", rekla je Kosor te prepustila riječ Ivanu Jarnjaku: "I on je osjetio potrebu da vam se obrati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Jarnjak: Ići ću na razgovor i otkloniti sve sumnje

"Apsolutno podržavam sve što je rekla predsjednica! Što se tiče mene, ja nisam dobio takva pitanja, ali odazvat ću se svakako na razgovor i otkloniti sve ono što mi se stavlja na teret! I na taj način razriješiti i taj problem", rekao je Jarnjak.

Nakon Jarnjaka uslijedila su novinarska pitanja Kosorici.

"HDZ kao stranka će razmišljati da je ovaj tajming izabran kako bi se naštetilo stranci, ali vjerujem da Uskok i DORH rade u najboljoj namjeri te dajemo punu potporu Cvitanu i Bajiću", rekla je Kosor, ali je optužila Kukuriku koaliciju da iz njihovih redova dolaze vrlo opasne prijetnje DORH-u i Bajiću. Pozvala se na intervju kojega je dao Linić Globusu gdje je izjavio da će paziti što i kako radi Mladen Bajić. Također je dodala da su mediji jako naštetili i HDZ-u i borbi protiv korupcije, a novinaru koji je upitao hoće li dati ostavku iz moralnih razloga osorno je odgovorila: "Vi niste istražitelj". Na pitanje o njenoj ostavci glasno su negodovali i članovi predsjedništva HDZ-a koji su iz zadnjih redova kao jastrebovi promatrali što će stranačka šefica odgovoriti na vrlo neugodna pitanja.

Kosorica se prilično iživcirala zbog pitanja hoće li dati ostavku iz moralnih razloga jer je njen potpis u predsjedničkoj kampanji iz 2005. koju istražuje Uskok. Odgovorila je da naravno da neće dati ostavku i da je spremna odazvati se Uskoku, a ne o tome govoriti novinarima jer su tako odredili zakoni.

"To nije bila moja kampanja nego kampanja HDZ-a. Mi smo moćna stranka, imamo puno novca iz donacija i članstva. I danas smatram da je ta kampanja bila financirana apsolutno legalno", ustvrdila je Kosor.

HDZ-ovci nedostupni, Kosorica u 9:30 sazvala izvanrednu press-konferenciju

Obavijest o proširenju istrage o crnim fondovima stigla je i službeno u stranku, pa su HDZ-ovci odlučili da više nema smisla to demantirati. Predsjednica stranke Jadranka Kosor nije na popisu osumnjičenih, ali je sumnjivo financiranje njene predsjedničke kampanje 2005. godine.

Ovo je prvi put u 21 godinu demokratske Hrvatske da se na ovaj način istražuje jednu stranku. Sve je počelo prije otprilike godinu dana kad je bivši šef carine Mladen Barišić u svom iskazu priznao da je svaki mjesec dio novca davao Sanaderu, a dio je nosio Branki Pavošević u HDZ.

Zašto je HDZ pod istragom: Iz crnog fonda su uzimali sebi, ali su financirali i rad stranke

Da će se istraga proširiti i na HDZ kao pravnu osobu, postalo je jasno nakon Pavoševićkinog iskaza, koji je samo još uvjerljivije ponovio ono što je Barišić tvrdio.

Uskok je očito utvrdio da veliki dio novca iz Fimi-medije nisu koristili pojedinci poput Mladena Barišića, nego su ga davali za stranačke potrebe.

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara