Potvrđena teorija o nastanku svemira

Potvrđena teorija o nastanku svemira
MIKROSEKUNDU nakon teoretskog velikog praska, kad je golema eksplozivna lopta novorođenog svemira imala promjer od samo nekoliko kilometara, sva je materija postojala u posebnom stanju.

Elementarne čestice - kvarkovi i elektroni - slobodno su plutali u nevjerojatno vrućoj, gustoj juhi. Kako je svemir rastao i hladio se, kvarkovi su se vezali u protone i neutrone koji postoje danas.

To se, misle fizičari, dogodilo na početku svemira. Da bi to i dokazali, znanstvenici iz cijeloga svijeta utrkivali su se tko će uz pomoć akceletarora čestica prvi stvoriti takvu juhu, nazvanu kvark-gluonska plazma.

Fizičari iz CERN-a blizu Ženeve tvrde da su vidjeli naznake takve plazme kad su izazvali sudar iona olova, ali je eksperiment prekinut prije nego što su mogli provjeriti rezultate. Sada istraživačke skupine u američkom laboratoriju Brookhaven tvrde da su uspjele stvoriti plazmu.

Njihova oprema ispaljuje ione zlata jedne u druge i stvara deset puta veću energiju od one koja se smatra dovoljnom za stvaranje kvark-gluonske plazme. Tijekom posljednjeg testa 2001. godine, svi su detektori primijetili neobičan efekt nazvan "gušenje mlazova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uobičajeno je da se pri sudaru dvaju iona stvaraju dva mlaza koja rasprše čestice u suprotnim smjerovima. Međutim, kod eksperimenta s ionima zlata detektori su katkad uspjeli otkriti samo jedan mlaz. To se poklapa s očekivanim rezultatima: ako se dogodi sudar blizu ruba plazme, jedna bi čestica bila izbačena dok bi drugu plazma progutala.

No, teoretičari se pitaju može li mlaz koji nedostaje biti povezan s visokom energijom jezgre zlata, a ne s nekom novom vrstom materije. Da bi to i dokazali, istraživači su ponovili eksperiment, ovaj puta sudarajući ione zlata s manjim ionima deuterija. Iako je energija zlatnih iona bila ista kao i prije, ukupna energija nije bila dovoljno visoka za nastanak kvark-gluonske plazme.

Rezultati se još analiziraju, ali mnogi odgovor smatraju jasnim. "U sudarima zlata i deuterija nema gušenja mlazova", kazala je Barbara Jacek iz laboratorija u Brookhavenu. To pokazuje da je gušenje mlazova posljedica kvark-gluonske plazme, a ne samih iona zlata, pa istraživači tvrde da su njihove kolizije iona zlata prvi puta stvorile kvark-gluonsku plazmu.

"Malo je vjerojatno da je ono što smo vidjeli kod kolizija zlata samo ekstremno vrući plin obične materije", kazao je Thomas Ulrich iz laboratorija u Brookhavenu. "To je nova fizika."

Istraživači sada planiraju dodatne eksperimente kako bi bili apsolutno sigurni u rezultate, a zatim planiraju izvesti kolizije s manjom energijom nadajući se da će vidjeti prijelaz iz obične materije u kvark-gluonsku plazmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara