Povjerljivo izvješće UN-a: Sjeverna Koreja nije zaustavila nuklearni program

Povjerljivo izvješće UN-a: Sjeverna Koreja nije zaustavila nuklearni program
Foto: EPA

SJEVERNA Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program kršeći sankcije Ujedinjenih naroda, navodi se u povjerljivom izvješću UN-a koje je bilo dostupno u petak.

Izvješće za šestomjesečno razdoblje, koje su napravili stručnjaci koji nadgledaju primjenu sankcija Ujedinjenih naroda, bilo je kasnije u petak podneseno odboru Vijeća sigurnosti zaduženom za sankcije Sjevernoj Koreji.

"Sjeverna Koreja nije zaustavila svoje nuklearne i raketne programe i nastavlja izazivati rezolucije Vijeća sigurnosti masivnim povećanjem neovlaštenih isporuka naftnih derivata, kao i transfera ugljena na moru 2018.", napisali su stručnjaci u izvješću od 149 stranica.

Misija Sjeverne Koreje pri UN-u nije odgovorila na upit da komentira izvješće, navodi Reuters.

U izvješću se također navodi kako Sjeverna Koreja pokušava prodati oružje "zemljama na Bliskom istoku, afričkim zemljama, uključujući Hutije u Jemenu".

Dodaje se i da ta zemlja krši zabranu izvoza tekstila jer je izvezla više od 100 milijuna dolara robe između listopada 2017. i ožujka 2018., i to u Kinu, Ganu, Indiju, Meksiko, Sri Lanku, Tajland, Tursku i Urugvaj.

U izvješću također stoji da se zabranjena vojna suradnja između Sjeverne Koreje i Sirije "neometano nastavila".

Do izvješća dolazi nakon što su Rusija i Kina predložile Vijeću sigurnosti da raspravi o mogućnostima ublažavanja sankcija, poslije sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una na kojem su se složili o potrebi denuklearizacije.

Sjedinjene Države i druge članice Vijeća smatraju da se sankcije moraju striktno provoditi dok ih Pjongjang krši. 

Vijeće sigurnosti je 2006. jednoglasno uvelo sankcije Sjevernoj Koreji u nastojanju da se zaustavi razvoj nuklearnog i raketnog programa u toj zemlji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara